Cor Vink (r) en zijn vrouw Alie komen in een oldtimer aan bij de receptie in het Sikkens Museum. | Foto: pr.
Cor Vink (r) en zijn vrouw Alie komen in een oldtimer aan bij de receptie in het Sikkens Museum. | Foto: pr. Foto: pr.

Na vijftig jaar zwaait Cor Vink af bij Akzo

Sassenheim n Vijftig jaar lang ging de wekker van Cor Vink altijd voor zevenen, om vervolgens fluitend naar zijn werk bij AkzoNobel te gaan. Daar werkte hij in een halve eeuw in veel verschillende functies. Vink schopte het van fabrieksmedewerker tot vestigingsmanager. Een carrière om trots op te zijn. Vorige week woensdag nam hij officieel afscheid tijdens een receptie in het Sikkens museum.

Cor Vink was nog net veertien jaar toen hij solliciteerde bij AkzoNobel in Sassenheim. Het Noordwijkse jongetje had van zijn oom goede verhalen over het bedrijf gehoord en besloot te schrijven. "Op school lukte het maar niet met de vreemde talen. Ik wilde wat anders, geld verdienen. Mijn vader is jong gestorven, dus we hadden het thuis niet breed. Werken leek mij een goed idee." De sollicitatiebrief waarmee het allemaal begon, hangt nog thuis in Sassenheim in zijn kantoortje. "Ik heb het zelfs nog ondertekend met Cor Vink (jongen). Zo wilde ik laten weten dat ik een jongen was," lacht Vink.

Carrière

Hij werd aangenomen en ging met zijn vijftien jaar aan de slag in de verffabriek aan de Rijksstraatweg. Blikken vullen met verf en vervolgens dichtslaan. "Iedereen op de vloer droeg een grijze overal, maar die waren veel te groot. Mij kon je makkelijk herkennen: ik had een blauwe overal." Al snel wist Cor dat hij dat werk geen jaren wilde doen en besloot zich te ontwikkelen. Lachend: "Wij begonnen om 7.15 uur, de mensen op kantoor om 8.15 uur. Dat uurtje vond ik als jonge jongen natuurlijk wel interessant!" Het betekende het begin van de carrière van de jonge Cor, die dan wel niet van leren hield, maar toch allerlei cursussen ging volgen. Zijn enthousiasme groeide, net als het aantal certificaten. "Daar heb ik er toch zoveel van!".

Buitenlandse reizen

Ook bij Akzo zagen ze zijn ambitie. Hij groeide door naar manager bij verschillende afdelingen, regelde daarna als vertegenwoordiger alles rondom beurzen waaraan Akzo deelnam en begeleidde buitenlandse reizen voor klanten. "Het was een van de leukste functies, ik heb veel van Europa gezien." Na opnieuw een reorganisatie werd Cor gevraagd een Akzo-winkel in Hoofddorp op te zetten. Dat was zo'n succes dat hij vervolgens als manager vijf winkels onder zijn vleugels kreeg. De laatste jaren was hij met veel plezier manager van de winkel bij de Amsterdam Arena.

Druk

Sinds februari is het na vijftig jaar afgelopen, want vanwege het aantal vrije dagen kon Cor er een paar maanden vervroegd eruit. Geen wekker meer, maar helemaal niets meer doen, dat is niets voor haar man, lacht zijn vrouw Alie. "Hij kan helemaal niet stilzitten." Regelmatig lopen ze met hondje Ybbeltje een rondje. Maar ook zonder viervoeter wordt er gewandeld. Cor: "Ik heb een stappenteller gekocht en kwam erachter dat ik zo'n 70 kilometer per week wandel". De pensionado zat sowieso al niet stil. Hij is al enige tijd voorzitter van Huurders Belangen Teylingen, waarmee hij de belangen behartigt van de huurders bij onder andere woonstichting de Vooruitgang. "We zijn nu ook bezig om een Huurders Belangen in Holland Rijnland op te zetten," vertelt hij over zijn plannen voor de toekomst. Ook voor GWS, de voormalig voetbalvereniging van Sikkens, is hij nog actief als voorzitter. "We voetballen dan wel niet meer, maar komen als vereniging toch een paar keer per jaar bij elkaar."

New York

Binnenkort stapt Cor op de boot van de Zonnebloem om als vrijwilliger een paar dagen te helpen. Qua reizen heeft het echtpaar Vink toch al veel van de wereld gezien. Daar komt binnenkort nog een bestemming bij. Tijdens de afscheidsreceptie voor collega's in het Sikkens-museum, deed Cor zijn vrouw een reisje New York cadeau. "Als dank voor haar jarenlange steun. Dat heeft ze meer dan verdiend."


Klein natuurgebied van 400 jaar oud; kijken in de eendenkooi

Warmond n De eendenkooi van Warmond is een prachtig, klein natuurgebiedje van ongeveer 400 jaar oud. Vrijwilligers en kooiker zorgen er met elkaar voor dat deze eendenkooi nog steeds functioneert.

De vrijwilligers geven daarom graag een rondleiding om te vertellen over het vak van kooiker en de geschiedenis van de kooi. Ook is er aandacht voor de planten en dieren in dit uniek gebied. Vanuit de vogelkijkhut is misschien een glimp van het ijsvogeltje te zien.

Op zaterdag 17 juni en 8 juli worden er rondleidingen gegeven in de eendenkooi. De start is om 11.00 uur bij het hek aan het einde van de Menneweg in Sassenheim. De rondleiding duurt ongeveer een uur. Aanmelden via info@eendenkooiwarmond.nl of telefonisch via 0252-210498. De kosten zijn 4 euro per persoon.

Met een eigen groep een kijkje nemen in de eendenkooi is ook mogelijk. Ook daarvoor is een afspraak maken gewenst via bovenstaande contactgegevens. Rondleidingen kunnen gepland worden tot eind juli en dan keert de rust voor de eenden weer terug.

Tip van de organisatie: wandelschoenen aan en eventueel een verrekijker mee!