Jan Mosselman wordt na de uitreiking toegezongen door het publiek. | Foto: MV
Jan Mosselman wordt na de uitreiking toegezongen door het publiek. | Foto: MV Foto:

'Ik ben totaal verrast'

n Koninklijke onderscheiding voor Jan Mosselman

Voorhout n 'Lang zal hij leven' klinkt het na afloop van de presentatie van het Boerhaave boek' op donderdag 22 juni. De koninklijke onderscheiding voor Jan Mosselman krijgt zo een extra feestelijk tintje. De 61-jarige Voorhouter is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Jan Mosselman keek wel even verbaasd op toen wethouder Arno van Kempen, dit keer in de rol van loco-burgemeester, het woord nog een keer tot hem richtte. "Ik had het totaal niet zien aankomen," lacht de decorandus enkele dagen later. "Ik zit nog steeds op een roze wolk!".

Supervrijwilliger

Mosselman krijgt de onderscheiding vanwege zijn inzet voor stichting het Boerhaavehuis, waarvan hij sinds 1981 in het bestuur zit. Ook zat hij in het redactieteam van het Boerhaave boek. Daarnaast is hij sinds 1981 ook vrijwilliger bij de Protestantse gemeente Voorhout en sinds 1996 betrokken bij toneelvereniging Cultuur Verheft. Eerder was hij als vrijwilliger actief bij muziekvereniging St, Cecilia, de Bollenband (onderdeel van stichting De Zevensprong) en LCKV jeugdvakanties. Bij die laatste stichting heeft hij zijn vrouw leren kennen. Inmiddels zijn dochter Marjoleine en zoon Willem-Jan actief binnen het bestuur van LCKV. Zijn eigen interesse in vrijwilligerswerk, kreeg hij ook van huis uit mee. "Mijn moeder zat altijd bij veel clubjes, zoals de toneelvereniging en het Rode Kruis. Het was dan ook heel normaal als je 's avonds op pad was." Mosselman is actief omdat hij het leuk vindt, benadrukt hij. "Ik ben voor mijn werk erg druk en vind het fijn om 's avonds iets anders te gaan doen. De een ploft op de bank, ik ben liever actief. Zo kan ik mijn hoofd een beetje leegmaken en krijg ik nieuwe energie. Je doet het niet met het idee dat je er ooit een koninklijke onderscheiding voor krijgt."

Felicitaties in de supermarkt

Toch is de supervrijwilliger wel erg trots. Op vrijdag had hij al een dagje vrij ingepland om bij te kunnen komen van de boekpresentatie. Dat daar nog een lintje bij kwam, maakte het extra bijzonder. "Ik ging 's middags boodschappen doen en kreeg in de supermarkt veel felicitaties, ook van mensen die ik helemaal niet ken!" Toch kreeg Mosselman ook een kritische noot, waar hij smakelijk om kan lachen. "Sommige mensen vertelden dat in de protocollen staat dat het lintje op een colbertjasje gespeld moet worden. Die had ik niet aan, want ik wist natuurlijk niet wat er ging gebeuren! Ik draag naar mijn werk iedere dag al zo'n jasje en was juist wel blij met mijn blouse! En iemand anders merkte op dat de wethouder, in zijn rol als loco-burgemeester, de ambtsketen niet droeg. Dat had wel gemoeten. Ze hebben vast gelijk, maar we kunnen het niet meer terugdraaien. Ik ben hoe dan ook hartstikke blij met mijn onderscheiding!"