Leden van de ijsclubs komen op het Stadhuisplein samen om de vergadering van de Leidse gemeenteraad op groot scherm te volgen. | Foto: pr.
Leden van de ijsclubs komen op het Stadhuisplein samen om de vergadering van de Leidse gemeenteraad op groot scherm te volgen. | Foto: pr. Foto: Willemien Timmers

Regio aan zet in wedstrijdschaatsbaan

Regio n De wethouders van Leiden, Katwijk en Alphen aan de Rijn overleggen op maandag 3 juli met alle sportwethouders van de regiogemeentes, die gebruik maken van de Leidse IJshal. Hier zal richting gegeven worden welke wedstrijdbaan er uiteindelijk gebouwd wordt.

Naar aanleiding van het voorgenomen besluit van het Leidse stadsbestuur om toch een 250-meter ijsbaan te realiseren met 176.000 euro bijdrage van de regiogemeentes, waren de reacties verdeeld. Aan de ene kant zijn de vertegenwoordigers van de regionale ijsclubs blij, want qua grootte van de ijsvloer en de veiligheid gaat het er op vooruit. De ijsclubs geven echter aan pas écht blij te worden als er alsnog wordt gekozen voor een 333-meterbaan, omdat de motivatie bij de regionale gemeente om hieraan financieel bij te dragen groter zal zijn. In een oproepbrief aan de regionale ijsclubs, die gebruik maken van de Leidse IJshal wordt dit duidelijk naar voren gebracht. In de brief wordt concreet gevraagd of de sportwethouders en de regiocolleges het surplus willen financieren van de 333-meterbaan als de gemeente Leiden de gehele 250-meterbaan financiert. Dat houdt in, dat Leiden honderd procent ijs financiert voor de 250-meterbaan en niet de zestig procent die het Leidse stadsbestuur had voorgesteld. De regiogemeentes zouden dan op jaarbasis gezamenlijk 160.000 euro per jaar moeten ophoesten voor het realiseren van de 333-meterbaan.


Op dinsdag 20 juni onderstreepten Jos Arts namens Stichting IJshal Leiden, Jeroen Straathof namens de Leidse ijsverenigingen en Jan Pieter Tensen namens de regionale ijsclubs hoe belangrijk het is dat er een echte 333-meter wedstrijdbaan komt. "Dan zet je Leiden als tweede wedstrijdbaan van Zuid-Holland op de kaart," aldus Tensen. Hij benadrukte dat in de regio langebaanwedstrijdrijders een lange baan willen. "Hierdoor trekje je meer publiek op recreatief en wedstrijdniveau. Men hoeft niet meer naar de Uithof of Haarlem te gaan, maar Leiden wordt een plek waar alle schaatsers uit de regio samenkomen."

In de Leidse gemeenteraad reageerde een deel van de raad (CDA, PvdA, Groen Links en de ChristenUnie) positief op een 333 meter ijsbaan. D66 en de SP twijfelden. Alleen de VVD en de Partij van de Dieren waren tegen. Wethouder Dirkse wil zich hard maken voor de realisering voor een 250 meter baan en liet de deur voor een 333-meterbaan op een kier. Dit laatste hangt met name af hoe het gesprek met de wethouders uit de regio verloopt op 3 juli. Tot die tijd pleiten de ijsclubs bij hun wethouders om voor de gezamenlijke 333-meterbaan te gaan.