Auteurs Hans van den Berg en Paul Jochemsz (L) presenteren het boek samen met het volledige redactieteam en wethouder Arno van Kempen (derde van links). | Foto: MV
Auteurs Hans van den Berg en Paul Jochemsz (L) presenteren het boek samen met het volledige redactieteam en wethouder Arno van Kempen (derde van links). | Foto: MV Foto:

Het Boerhaaveboek 'valt' zo uit de hemel

Voorhout n 'Dit is echt kippenvel hoor,' zegt Hans van den Berg op het trapje voor de Bartholomeuskerk, waar net het eerste exemplaar van 'Boerhaave Huis en Tuin' is neergedaald. Collega-auteur Paul Jochemsz toont het boek aan het publiek.

Verbaasd kijken toevallige voorbijgangers naar het kerkplein. Dat staat (en zit) vol met belangstellenden, allen benieuwd naar het de verhalen over het leven van Herman Boerhaave. Het dorp is trots op de in Voorhout geboren en getogen arts, anatoom, hoogleraar en rector magnificus, die ook de naamgever is van het huis en de tuin achter de Bartholomeuskerk en de Kleine Kerk. Juist over die woning, tuin en het voormalige klooster hebben Paul Jochemsz en Hans van den Berg het boek geschreven. Ze kregen daarbij hulp van een betrokken redactieteam.

De Paus en de tsaar

Twee jaar lang doken de auteurs in het leven van Boerhaave. "Elke ochtend belde ik Paul even als ik op de fiets naar mijn werk zat," grapt Van den Berg. Het harde werken wordt beloond met de nodige interesse, want ruim 1.500 exemplaren werden vooraf al besteld. En tijdens de presentatie is het kerkplein goed gevuld. Jochemsz: "Het is fantastisch om te zien dat er zoveel belangstelling is!". Samen met Van den Berg ziet hij de eerste drie kwartier van de presentatie vanaf de zijlijn. Het podium is voor toneelvereniging Cultuur Verheft, dat het leven van Boerhaave en de tijdsgeest weergeeft. En zo staan Jacoba van Beieren, de Paus en tsaar Peter de Grote opeens in Voorhout. Tijdens het optreden van de zingende nonnen breekt spontaan de zon door. Koperensemble Brasso is muzikaal aanwezig en speelt onder andere het Voorhouts Volkslied. Popkoor Goed Gestemd zingt een aantal bekende nummers.

Het programma, onder leiding van Chris Tetteroo, werkt toe naar het letterlijke hoogtepunt: het Boerhaaveboek zakt rond kwart voor negen aan een touwtje vanuit de toren van de kerk naar beneden. 'Visser' Ben Zwetsloot kwijt zich kundig van zijn taak en deponeert het boek zo in de handen van Jochemsz. Trots overhandigt die het eerste exemplaar aan wethouder Arno van Kempen. Op zijn beurt heeft de wethouder ook een cadeautje namens de gemeente meegenomen. In de Herenstraat, ter hoogte van Cheers, hangt voortaan een bewegwijzeringsbordje naar het Boerhaave huis.

Boeken voor de hele familie

In de tuin van dat huis worden niet veel later de bestelde boeken uitgereikt. Mevrouw Uithoven heeft drie boeken meegenomen. "Ik was zo enthousiast, dat mijn zus en mijn nichtje ook een boek wilden," zegt de 82-jarige Voorhoutse. Ook mevrouw Prudhom klemt het boek stevig onder haar arm. Ze komt oorspronkelijk uit Delft, maar woont sinds een jaar in Voorhout. "Wat een mooi boek en wat een mooie presentatie over de geschiedenis van het dorp. Ik heb echt genoten!".