Een groot deel van de fietsers en automobilisten ervaart de Herenstraat als niet veilig. | Foto: pr.
Een groot deel van de fietsers en automobilisten ervaart de Herenstraat als niet veilig. | Foto: pr. Foto: pr.

Herenstraat voelt niet veilig op de fiets

Voorhout n Op de vraag aan fietsers of zij de Herenstraat als een veilige straat ervaren, zegt 79 procent van niet. Het is een van de uitkomsten van de enquête over winkelen en verkeersveiligheid in de Herenstraat en Jacoba van Beierenhof.

Wat vinden bezoekers van de Herenstraat en Jacoba van Beierenhof? Hoe denken ze over winkelen en verkeer in deze straten? Die twee onderwerpen vormden de basis van de eerste enquête van citymanager John van der Tol, in samenwerking met de redactie van deze krant. De vragen zijn beantwoord door 409 deelnemers, waarvan 89 procent in Voorhout woont. Iets meer dan de helft, 205 mensen, reageerden online via www.deteylinger.nl. Bij de inleverpunten in de Herenstraat zijn in totaal 204 formulieren ingeleverd.

fietsers en automobilisten

De vragen over veiligheid zijn opgebouwd uit gesloten vragen en vragen met ruimte voor toelichting. Van alle geënquêteerden, ervaart het merendeel de Herenstraat niet als veilig met de auto of bromfiets (72 procent). Voor 18 procent is het wel veilig en 10 procent heeft geen mening. Onder de fietsers ligt het percentage over het gevoel van veiligheid nog wat lager: 13 procent vindt de Herenstraat veilig voor fietsers, 79 procent niet. De overige 8 procent heeft geen mening.

Voetgangers: wel veilig

Voetgangers voelen zich wel veilig: 61 procent van de ondervraagden geeft dat aan. Van de andere deelnemers zegt 36 procent zich niet veilig te voelen en 3 procent heeft geen mening. Op de slotvraag of de deelnemers vinden dat de Herenstraat ingericht zou moeten worden als winkelstraat zonder gemotoriseerd verkeer, zijn de meningen verdeeld: 'Ja, helemaal', zegt 32 procent; 'Ja, voor een deel', zegt 30 procent. 37 Procent vindt dat de weg open moet blijven en 1 procent had geen mening.

Winkels

In de enquête is ook gevraagd naar de meningen over het winkelaanbod. Bijna driekwart, 74 procent, geeft aan bestedingen in het dorp te doen. Op de vraag of ze lokaal kopen belangrijk vinden, zegt 81 procent van wel. Over voldoende parkeergelegenheid, zijn de meningen verdeeld. Lees verder op pagina 5.