Vrijwilligers wijzen op de wandelkaart hun favoriete routes aan. | Foto: pr.
Vrijwilligers wijzen op de wandelkaart hun favoriete routes aan. | Foto: pr. Foto: pr.

'Vrijwilligers maken wandelnetwerk tot succes'

Regio n Het Wandelnetwerk Bollenstreek is sinds oktober 2014 geopend en een succes voor zowel inwoners als toeristen. Langs de Keukenhof, door weilanden en langs de bloemenvelden slingert het 150 kilometer lange netwerk door zeven gemeenten. Een grote groep van 90 enthousiaste vrijwilligers checkt tweemaal per jaar de routes. Vorige week woensdag was er voor hen een bijeenkomst.

Een keer per jaar worden de vrijwilligers in het zonnetje gezet. Wethouder Cees Ruigrok van de gemeente Lisse was ook aanwezig in de kas van theeschenkerij Noordwijk Buiten: "De betrokkenheid en de controles van de vrijwilligers maken het wandelnetwerk tot een blijvend succes!"

Controle

De vrijwilligers controleren de routes en geven suggesties voor het verbeteren van de routes. Zij kennen het gebied niet alleen op hun duimpje, maar geven ook een gezicht aan het wandelnetwerk. Door hun enthousiasme laten zij weer andere mensen genieten. Zoals één van de vrijwilligers aangeeft: "Door het knooppuntensysteem kun je de ommetjes zo mooi maken als jezelf wilt." Onderling zijn er ook heel wat contacten ontstaan. Een aantal groepjes gaat gezamenlijk op pad om te wandelen, gewoon voor de gezelligheid.

Foto's

Woensdagavond gaven de vrijwilligers op een grote kaart aan wat zij de mooiste plekjes op de route vinden. Die worden de komende tijd gefotografeerd, zodat wandelaars enthousiast raken door prachtige foto's van de streek. Ruigrok: "Wij zijn ongelooflijk trots op onze ruim 90 vrijwilligers. Ze zijn de ambassadeurs van onze streek!"

Meer watertappunten

Het wandelnetwerk wordt nog steeds uitgebreid en dus steeds mooier. Ook de aankleding van de routes krijgen de komende tijd aandacht als onderdeel van het gebiedsprogramma Groen en Recreatie. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan meer watertappunten langs de routes voor varen, fietsen en wandelen.

De kaarten van het Wandelnetwerk Bollenstreek zijn af te halen bij de VVV's en in de gemeentehuizen. Via verschillende digitale routeplanners kunnen wandelaars ook hun eigen routes maken.