Leerlingen en de tuinouders oogsten de groenten uit de schooltuintjes. | Foto: pr.
Leerlingen en de tuinouders oogsten de groenten uit de schooltuintjes. | Foto: pr. Foto: pr.

n Oogstfeest op de Emmaüsschool

Voorhout n Tien weken lang hebben de oudste kleuters van de Emmaüsschool met veel zorg en aandacht hun schooltuintje verzorgd. Op woensdag 28 juni was de beloning voor het harde werk: het oogstfeest!

Vanaf april mochten alle 27 kleuters een schooltuintje, gelegen aan de zijkant van het schoolplein, verzorgen. Twee keer in hun schoolloopbaan op de Emmaüsschool krijgen de kinderen van groep 2 en groep 6 een tuintje.

Kriebelbeestjes

Het project bestaat uit tien tuinlessen. Aan de hand van een programmaboekje wordt er in iedere les verteld wat er gedaan gaat worden: van zaaien en planten tot onkruid wieden en water geven. Onder begeleiding van tuinouders gaan de kleuters één keer per week een uurtje in hun tuintje werken. Zo zien zij hun tuinbonen, uien, radijs, peterselie, aardbeien en bloemetjes groeien. Ook is er een les over "kriebelbeestjes" (insecten die zij vinden in hun tuintje) en een kruidenles. In iedere les wordt verteld over de planten en wat zij nodig hebben om te groeien.

Tijdens het oogstfeest krijgen alle kleuters een tuindiploma. Ook wordt alles in potjes of tasjes gedaan om 's avonds op te eten of nog in de tuin te planten zoals het aardbeienplantje. De pompoenplanten blijven nog even staan. Zij geven pas pompoenen in oktober. | Foto: pr.