De ondertekening door Rob van der Stok (voorzitter stichting), Gerard Doornbos (dijkgraaf Hoogheemraadschap) en wethouder Kees van Velzen. | Foto: pr.
De ondertekening door Rob van der Stok (voorzitter stichting), Gerard Doornbos (dijkgraaf Hoogheemraadschap) en wethouder Kees van Velzen. | Foto: pr. Foto: John van der Tol

Eigendom sluis Zwanburgerpolder overgedragen aan gemeente

Warmond n Gerard Doornbos, dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Rijnland en wethouder Kees van Velzen hebben maandag 10 juli, onder toeziend oog van de stichting Historisch Erfgoed de Kaag, de overdrachtsovereenkomst getekend van de sluis in de Zwanburgerpolder in Warmond.

De sluis komt met de ondertekening in eigendom van de gemeente en zij gaat samen met de stichting Historisch Erfgoed de Kaag zorg dragen voor het onderhoud en de veiligheid van de sluis. De stichting heeft toegezegd het dagelijks onderhoud aan de sluis te willen uitvoeren.

Rijksmonument

De sluis is een waterkering, maar tevens een vaarverbinding. Deze laatste functie past niet meer binnen de kerntaken van Rijnland; veiligheid, droge voeten en voldoende en schoon water. Waterschappen beperken zich steeds meer tot hun kerntaken en stoten daarom al het bedrijfsmaterieel en kunstwerken af die deze taken niet ondersteunen.

De sluis wordt door enkele agrariƫrs gebruikt om onder andere (jong) vee naar en van hun land in de Zwanburgerpolder te verplaatsen. De gemeente wil de toegang tot de polder voor de agrariƫrs waarborgen en daarnaast ziet zij kansen op het gebied van natuurrecreatie. De schutsluis dateert uit 1880 en is een rijksmonument.

Renovatiewerkzaamheden

De sluis moet gerenoveerd worden. Op het lijstje staan het herstellen van het natuursteen, het hervoegen van het metselwerk en groot onderhoud aan de deuren. Bij de overdracht van de sluis van het hoogheemraadschap van Rijnland krijgt de gemeente het bedrag van 162.000 euro.mee, waarmee de kosten voor de renovatie en het onderhoud voor de komende twintig jaar zijn gedekt.