St, Cecilia tijdens het try-out concours in Klundert. | Foto: pr.
St, Cecilia tijdens het try-out concours in Klundert. | Foto: pr. Foto:

St. Cecilia naar Olympische Spelen voor muzikanten

Teylingen n Het aftellen is begonnen voor de muzikanten van Adest Musica uit Sassenheim en St. Cecilia uit Voorhout. Op zondag 16 juli staan de Voorhouters op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Ze maken hun debuut op deze 'muzikale Olympische Spelen'.

Een keer in de vier jaar staat het Limburgse Kerkrade een maand lang op zijn kop voor de internationale wedstrijd. Het WMC trekt naast veel Nederlandse deelnemers, ook internationale muziekkorpsen aan. In totaal laten 19.000 muzikanten in vier weekenden zien waar ze een jaar lang voor in training geweest. Onder hen de delegatie van St. Cecilia, die uit 32 personen bestaat.

Marloes Floor zit in de organisatie van de Voorhouters, waar vorig jaar het plan ontstond voor deelname. "Omdat het WMC voor behoorlijk wat extra repetities en exercities zorgt, hebben we vorig jaar de meningen van alle leden verzameld. Nadat bleek dat het met de motivatie wel goed zat, zijn ook andere leden van de muziekvereniging, de koperblazers van het harmonieorkest, gevraagd om mee te doen. Met vier extra leden van het harmonieorkest zijn de voorbereidingen gestart."

Hoogste categorie

Muziekvereniging St.Cecilia bestaat bijna honderd jaar. Het oorspronkelijke orkest, het harmonie orkest, werd in 1919 opgericht. Zij verzorgde zowel concerten als straatoptredens. Daar kwam 22 jaar geleden verandering in toen de drumfanfare werd opgericht. Door de jaren heen is door de fanfare veel ervaring opgedaan en zo klommen de Voorhouters uit van de derde naar de eerste divisie. Zij doen op WMC dan ook mee in de hoogste categorie.

Tweewekelijks repeteren

Deelname vraagt veel voorbereiding, vertelt Marloes. "We hebben een commissie ingesteld voor alle onderdelen, zoals de invulling van repetities, het regelen van oefenlocaties, maar ook voor fondsenwerving, sponsoring en pr. Vervolgens zijn de marsen bepaald. Wij spelen 'Pride of the Fleet', 'Voice of the Guns' en 'The Kings Squad'. We lopen een route binnen het (verplichte) parcours op het WMC."

De meeste tijd zat in de repetities. "Normaal gesproken repeteren wij elke woensdagavond. Wij exerceren een keer per maand, op zondagochtend. Vanaf het voorjaar is dat, naast de wekelijkse repetitie opgeschroefd naar een exercitie per twee weken en sinds juni zelfs twee keer per week." Ook het werkweekend in juni stond voor een groot deel in het teken van de aankomende wedstrijd.

Presentatie bij Foreholte

Op vrijdagavond 14 juli om 20.15 uur presenteert St. Cecilia zich aan het Voorhouts publiek op het hoofdveld van Foreholte. De Floraband uit Rijnsburg is te gast en toont hun WMC show. Op zaterdag 15 juli zijn de rollen omgedraaid en voert St. Cecilia hun programma uit op de presentatie van de Floraband in Rijnsburg. Adest Musica heeft de try-out op zaterdag 22 juli in Park Rusthoff. De Sassenheimse equipe is op de afsluitende zondag 30 juli in Kerkrade.

Op zondag 16 juli gaat al vroeg de wekker, want om 7.00 uur vertrekt de bus met muzikanten en supporters van St. Cecilia naar Kerkrade. Marloes: "Daar scheiden onze wegen; de muzikanten zitten op een andere plaats in het stadion dan het publiek. Het ochtendprogramma bekijkt de drumfanfare vanaf de tribune, daarna starten de laatste voorbereidingen. Inspelen, uniform check en opstellen. Om 14.34 uur staat ons optreden gepland. Daarna hebben we even tijd om bij te komen, tot aan het einde van de middag de finale met prijsuitreiking start."

Voor goud

Tijdens het WMC krijgen deelnemende orkesten punten van de jury. Wie minimaal 60 punten haalt, krijgt brons. Bij 70 punten zilver, voor goud is een minimum van 80 punten nodig. Vanaf 90 punten is goud met onderscheiding de beloning. Het kan dus zijn dat meerdere deelnemers goud halen. St. Cecilia heeft geen doel geformuleerd, maar ze willen wel presteren, besluit Marloes. "Natuurlijk willen we ook graag scoren. We gaan voor goud. Eigenlijk is het WMC al geslaagd. We hebben met de drumfanfare het afgelopen jaar keihard gewerkt. We hebben enorme stappen kunnen zetten en daardoor zijn we beter dan ooit. Het heeft van de drumfanfare een nog hechtere groep gemaakt. St. Cecilia is een vereniging waar het musiceren net zo belangrijk is als het sociale aspect. Dat dat door het WMC ook versterkt is, is misschien wel het mooiste resultaat. Als we zondag dan ook nog net dat beetje extra presteren en als dát door de jury gewaardeerd wordt, is ons debuut méér dan geslaagd."


Wandelen op Koudenhoorn voor mensen met een darmziekte

Warmond n In de komende zomermaanden organiseert de regio Zuid-Holland van de CCUVN (Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland) twee wandelingen: op zondagochtend 16 juli en 27 augustus in Warmond. Hierbij wordt ervaring uitwisselen over de ziekte gecombineerd met wandelen en natuurinformatie.

De wandeling is bedoeld voor mensen met de darmziekte Crohn of Colitis Ulcerosa. Wandelen werkt ontspannend en conditie verbeterend en tijdens de wandeling ontmoeten zij in ongedwongen sfeer mensen die ook te maken hebben met een darmziekte. De wandeling is op recreatie-eiland Koudenhoorn en is voor een groep van maximaal vijftien deelnemers Tussendoor geeft de IVN-gids natuurinformatie. Er is op meerdere plaatsen op het eiland de mogelijkheid een sanitaire (nood)stop te maken indien nodig. Na afloop staat er een kopje koffie of thee voor klaar in het Paviljoen. Een partner, vriend, vriendin of familielid is welkom om mee te wandelen. De wandeling begint om 10.30 uur en duurt tot 12.00 uur. Verzamelen bij de VVV Warmond (Gemeentehaven 3). Leden van CCUVN betalen 5 euro en niet-leden 7,50 euro. Aanmelden via https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/2017biowalk .