| Foto's: RVD/www.koninklijkhuis.nl & Marieke Voorn
| Foto's: RVD/www.koninklijkhuis.nl & Marieke Voorn Foto: RVD

'Majesteit, wilt u even deze kant opkijken alstublieft?'

Warmond n De lenzen draaien allemaal tegelijkertijd naar rechts. Naast de theekoepel komt op het water van De Leede een boot aangevaren, met koning Willem-Alexander aan het roer. De koninklijke familie koos Warmond uit voor de jaarlijkse zomerfotosessie. Op vrijdagmiddag 7 juli meerde ze aan in Park Groot Leerust. Daar ging heel wat voorbereiding aan vooraf.

Maandag 3 juli, 9.00 uur. Op de redactie van De Teylinger komt een telefoontje vanuit Olympia Charters Bootverhuur. 'We willen jullie een uitnodiging sturen voor iets heel bijzonders, maar mogen nog niet vertellen wat het is. Ik wil zeker weten dat het bericht goed aankomt. Wat is jullie e-mailadres?'

Vier dagen later staat Patrick Kerkvliet aan de kade van Park Groot Leerust. De eigenaar van het Warmondse bootverhuurbedrijf wist als een van de eersten dat de koninklijke familie Warmond op het oog had voor de jaarlijkse fotosessie. "Wij hebben voor de veertigste verjaardag van de koningin tijdens het privé-feestje de boten verzorgd. Zodoende is het contact met het koninklijk huis gebleven. Toen ze belde of ik nog een mooie locatie wist, was dat voor mij niet zo moeilijk te bedenken. Warmond kent veel mooie plekjes, waarvan er eentje wel erg mooi is…"

Lijntje

Koninklijke familie kiest Warmond uit voor zomerfotosessie

Het gevolg is dat er op vrijdag 7 juli ruim 60 fotografen, verslaggevers en journalisten in Park Groot Leerust staan. Ze zijn even daarvoor met bussen vanuit het verzamelpunt bij Dekker naar het park gebracht. Het persvak is met lint afgezet. Net na drie uur is het wachten op de koninklijke sloep. Als in de verte de eerste contouren van de boot zichtbaar zijn, klikken de fotografen hun plaatjes. Het koninklijke gezin vaart ontspannen voorbij, keert ter hoogte van de Zwanburgermolen en vaart dan naar de kade van het park. Daar staat Patrick al klaar. "Geeft u het lijntje maar aan," zegt hij tegen koningin Máxima. Vervolgens stappen de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane samen met hun ouders uit en kan de fotosessie beginnen.

Een goede foto

'Majesteit, wilt u even hier heen kijken.' 'Amalia, hier kijken alstublieft.' De koninklijke familie oogt ontspannen, terwijl fotografen van alles hun kant op roepen om de aandacht te trekken. Het perfecte plaatje is natuurlijk goud waard. "Zo, zit er een goede tussen?", grapt de koning nadat hij ruim vijf minuten lang samen met zijn vrouw heeft geposeerd. De koningin moet lachen. Samen met hun dochters lopen ze naar de theekoepel, waar een paar minuten pauze in het strak geregisseerde programma is ingebouwd. Het is ook het moment dat de drie prinsessen in de auto stappen en alvast naar huis worden gereden. Voor hen is na dit officiële moment de zomervakantie echt begonnen.

"Ik was mijn hand nooit meer!", roept Sam ondertussen naar zijn vriendjes Gijs en Quincy. De twaalfjarige jongens zaten met een groepje op Koudenhoorn, toen ze de koninklijke sloep voorbij zagen varen. Quincy: "Bij de brug stonden beveiligers en die vertelden dat ze naar het park gingen. We zijn op de fiets gesprongen en meteen hierheen gekomen". De jongens hebben geluk en krijgen alle drie een hand van de koning als hij naar de theekoepel loopt. "Ik vroeg of ik hem een hand mocht geven," vertelt Gijs. "En daarna vroeg hij of ik op school overgegaan ben!". Toen de leerling van basisschool de Waaier dat bevestigde, antwoordde de koning met een "goed zo!".

Unieke plek

Na de korte pauze staan de koning en koningin naast de theekoepel de schrijvende pers te woord. Niet iedereen mag een vraag stellen, vooraf is kenbaar gemaakt wie zijn geselecteerd. Deze journalisten hebben hun vraag van te voren al moeten insturen naar de Rijksvoorlichtingsdienst. "Het is leuk om op deze unieke plek de zomerfotosessie te houden," antwoordt koning Willem-Alexander op een van de vragen. "Met de molen op de achtergrond. Meer Hollands kan het bijna niet."

Het is voor het eerst de familie Warmond als locatie voor de fotosessie uitkiest. Voorgaande jaren was werd de pers steevast in hun woonplaats Wassenaar uitgenodigd. Burgemeester Carla Breuer is dan ook verheugd met de uitverkiezing: "Het is een groot en waardevol compliment voor onze gemeente en in het bijzonder Warmond dat de koninklijke familie bij ons haar foto's laat maken dit jaar. Ze zijn ieder jaar welkom in onze mooie gemeente", zegt de burgemeester met een glimlach van oor tot oor.

Geheim

Ook Patrick Kerkvliet is trots op het bezoek. "Het was wel even spannend, want ik moest het natuurlijk geheim houden. Sommigen heb ik moeten voorliegen en gezegd dat er een bruiloft in het park was. Ze zullen nu wel snappen dat ik niet anders kon!" Hij is erg te spreken over de samenwerking met de gemeente. "Vanaf het eerste moment dat ik me meldde op het gemeentehuis, is het gaat lopen. De gemeente heeft er voor gezorgd dat het er park er mooi bij ligt." En ook qua weer is het perfect. De zon schijnt en, veel belangrijker, het is droog. Bij regenachtig zou de fotosessie verplaatst worden naar een andere (binnen)locatie. Patrick: "Het was de afgelopen week behoorlijk spannend. Ik heb vanaf maandag ieder uur op Buienradar gekeken".

Tijn

Gelukkig voor Warmond is het droog en na het gesprek met de schrijvende pers, volgt een officieel moment met de tv-verslaggevers. Daarbij gaat het onder andere over de kabinetsformatie, de goede schoolprestaties van de drie prinsessen, maar ook over het geheim van een goed (koninklijk) huwelijk. Ook wordt de koning en koningin gevraagd om een reactie op de dood van de 6-jarige Tijn. Hij kreeg in december bekendheid door zijn nagellak-actie voor 3FM Serious Request. Tijn overleed op vrijdagochtend. Máxima noemt de jongen 'een groot voorbeeld'.

Met die woorden nemen de koning en koningin afscheid. Ook voor hen is het tijd voor vakantie. De boot vaart Patrick even later zelf terug. Dat de koninklijke familie in zijn sloep kwam aanvaren, is natuurlijk een eer, maar Patrick blijft bescheiden. "Het belangrijkste is dat dit koninklijk bezoek een geweldige impuls is voor Warmond. We zetten ons dorp hiermee nationaal en internationaal op de kaart."