Kees Baalbergen reikt de prijs uit aan kunstenares Lisette Hogewoning. | Foto: Piet van Kampen
Kees Baalbergen reikt de prijs uit aan kunstenares Lisette Hogewoning. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Aanmoedigingsprijs voor kunstenares Lisette Hogewoning

Sassenheim/Katwijk n Er heerste vorige week zaterdag een gezellig, ontspannen sfeertje in de meubelzaak van Baalbergen in Katwijk. Wellicht dat er een lichte spanning voelbaar was bij de aanwezige genodigden, maar met name bij de kunstenaars. Vier van hen waren genomineerd voor de eerste aanmoedigingsprijs van het bedrijf.

Door Piet van Kampen

Het is al een jarenlange traditie dat kunstenaars bij Baalbergen hun creaties mogen exposeren. Eigenaar Kees begon er in 1971 mee. Ruim 250 kunstenaars hebben er dankbaar gebruik van gemaakt en de laatste jaren heeft de huidige ondernemer, zoon Andries, deze traditie voortgezet. Waren het voorheen min of meer gevestigde artiesten die hun sporen al hadden verdiend, nu is er gekozen om er een aanmoedigingsprijs voor met name beginnende kunstenaars aan te verbinden. Regionale talenten mochten inzenden. Uit de 25 aanmeldingen, nomineerde de jury er vier. De heren Kees Baalbergen en Jan Golsteijn, een van de eerste exposanten in 1971, waren het daar snel over eens. Maar een winnaar kiezen was een lastige taak voor de heren die over de nodige kunstkennis beschikken. Golsteijn schetste Baalbergen als een ervaringsdeskundige en achtte zichzelf ook de nodige kennis toe.

Speech

Golsteijn bouwde tijdens zijn speech -die met de nodige luchtigheid was doorspekt- de spanning op. De inzendingen van de vier genomineerden werden benoemd maar uiteindelijk bleek dat de heren juryleden voor de kleurrijke papiercollages van Lisette Hogewoning waren gezwicht. De beginnende kunstenares, geboren in Rijnsburg en woonachtig in Sassenheim, is pas in november gestart.

Lisette werd door Kees Baalbergen beloond met een geldbedrag en een trofee. Bovendien mag zij tot 30 september haar creaties exposeren in het bedrijf. Hogewoning is verheugd met haar prijs: "Ik ben verrast en natuurlijk ook blij dat ik hier mag exposeren". De expositie in de winkel aan de Ambachtsweg 13 loopt tot en met tot en met 30 september en kan dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot en met 17.00 uur bezichtigd worden.


Geschil over verkoop noten op markt

Sassenheim n De verkoper van olijven op de markt mag geen noten verkopen. Er is al een kraam voor noten aanwezig. Een vergunning werd hem onlangs door B&W geweigerd. De marktkramer is het er niet mee eens. Vorige week was er een hoorzitting over het door hem ingediende bezwaar.

Door Nico Kuyt

Volgens de raadsheer van de bezwaarmaker verkoopt deze al zo'n vier jaar noten uit de kraam, samen met de buitenlandse delicatessen uit Zuid-Europa en Noord-Afrika, omdat klanten erom vroegen. Het aangeboden assortiment zou destijds in overleg met de marktmeester zijn beklonken. Maar de gemeente bestrijdt dit. Er is van het begin af al aan door de marktmeester aangegeven dat het niet mocht, want noten worden al aangeboden door een ander. Het is waar dat 10 procent bijproducten verkocht mogen worden, maar die moeten wel in relatie staan met de olijven, zoals het brood uit de streek rond de Middellandse Zee en daarover zijn afspraken gemaakt met de bakker. Deze specifieke broden worden niet elders verkocht. In de huidige vergunning staat duidelijk dat toestemming is verleend voor olijven en noten vallen daar niet onder, zelfs geen noten uit Noord-Afrika.

Woordenstrijd

Ook de al bestaande notenverkoper uitte zich tijdens de hoorzitting negatief uit. Hij geeft aan al zo'n 25 jaar met noten op de Sassenheimse markt te staan. De noten op de olijvenkraam is de helft van het assortiment die ook hij verkoopt. Er is vanaf het begin al aangegeven dat de olijfkramer geen noten mocht verkopen. De uitspraken lokten een weerwoord op door de raadsheer. De notenverkoper zou pas met die bepaalde soorten noten zijn begonnen toen zijn cliënt daarmee was gestart. De notenboer was eens naar de kraam van zijn cliënt gekomen en heeft enige stevige woorden geuit. Dat werd vorige week meteen weer bestreden. De uitbater van notenkraam gaf aan dat hij geen bedreigingen had geuit. Hij had wel bij de kraam gestaan, de olijvenverkoper was echter niet van plan de noten weg te halen. En hijzelf verkoopt heel die 25 jaar alle soorten noten.

Wat er wel of niet bij de kraam heeft plaatsgevonden tussen beide marktkramers, dat gaat de Bezwaarcommissie niet beoordelen. De commissie beoordeelt wel of de weigering van de vergunning juist is verlopen en geeft B&W een advies, die vervolgens een besluit neemt op het bezwaar. De commissie vond het wel vreemd dat vier jaar lang er geen handhaving had plaatsgevonden. Intussen worden bij de olijven geen noten meer verkocht. Hier wordt door de marktmeester stipt op gecontroleerd.