St.Cecilia in actie tijdens het WMC. | Foto: pr.
St.Cecilia in actie tijdens het WMC. | Foto: pr. Foto: pr.

Zilver voor drumfanfare St. Cecilia op Wereld Muziek Concours

Voorhout n Met 76,78 punten heeft drumfanfare St. Cecilia Voorhout op zondag 16 juli een zilveren medaille weten te behalen tijdens haar allereerste deelname aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Voor de fanfare is dit een optreden om trots op te zijn.

Het WMC is het grootste muziekconcours wereldwijd en wordt slechts eens per vier jaar georganiseerd. Vier weekenden lang doen meer dan 19.000 muzikanten uit de hele wereld mee. St. Cecilia nam deel in de hoogste categorie 'Mars World-Division'.

Veel publiek

St. Cecilia heeft het afgelopen jaar hard gewerkt op weg naar het WMC. Zo werd onder andere deelgenomen aan het Pre WMC-concours in Klundert. Twee dagen vóórdat drumfanfare St. Cecilia naar Kerkrade afreisde, presenteerden de muzikanten de première van het optreden aan het Voorhoutse publiek, samen met de Flora Band uit Rijnsburg. Het was leuk om te zien dat honderden mensen naar deze 'WMC Try-out' kwamen kijken op het hoofdveld van Foreholte.

Tijdens een uur durend optreden liet St. Cecilia twee keer haar mars-optreden zien (zonder en mét muziek). De Flora Band kreeg op haar beurt de handen op elkaar voor een indrukwekkende WMC-show. Marcel Floor, de voorzitter van muziekvereniging St. Cecilia, praatte het uur aan elkaar en gaf ook het woord aan tamboer-maître Paul Does, muziekinstructeur Iwan Wiering en exercitie-instructeur Marco van der Plas. Een dag later, op zaterdag 15 juli, waren de rollen omgedraaid en was St. Cecilia te gast op de WMC try-out van de Flora Band in Rijsburg.

WMC

Zondag 16 juni was dan eindelijk de dag van het échte WMC. 32 Cecilia-muzikanten en een flink aantal fans vertrokken met een bus vanuit Voorhout naar Kerkrade. Na het ochtendprogramma vanaf de tribunes te hebben gevolgd was St. Cecilia aan de beurt voor haar optreden.

De fanfare deed mee in het onderdeel Mars in de World-divisie. In dit onderdeel werd onder leiding van tamboer-maître Paul Does langs een specifiek parcours gemarcheerd. Daarbij werden door St. Cecilia twee marsen gespeeld: 'Voice of the Guns' van Kenneth J. Alford en 'The King's Squad' van Richard Waterer. De drumfanfare presteerde op de toppen van haar kunnen en zette volgens vele aanwezigen haar beste optreden ooit neer.

Trots

De jury was wel streng: met 76,78 (van de honderd te verdelen) punten werd een zilveren medaille behaald. De gouden medaille (vanaf 80 punten) werd daarmee helaas net niet behaald. Desondanks was dit een optreden om trots op te zijn voor drumfanfare St. Cecilia.

Op zondag 30 juli is de finaledag van het WMC. Dan komt het Sassenheimse Adest Musica in actie in Kerkrade.


Verenigingen: te weinig ruimte om binnen te sporten

Teylingen n Er is te weinig overdekte trainingsruimte in Teylingen. Verenigingen hebben dat aangegeven in het behoefteonderzoek naar binnensportaccommodaties, dat de gemeente Teylingen heeft laten uitvoeren.

ICS Adviseurs deed op verzoek van de gemeente in april, mei en juni onderzoek naar de huidige behoefte aan binnensportaccommodaties. Woensdagavond 12 juli werden de conclusies en aanbevelingen aan zo'n dertig aanwezigen gepresenteerd in sportcomplex Wasbeek in Sassenheim.

Verschillende gebruikers van binnensportaccommodaties hebben aangegeven dat zij gebrek ervaren aan overdekte trainingsruimte. Daarom wijken zij uit naar voorzieningen buiten Teylingen. Ook waren er signalen dat KTS Voorhout behoefte heeft aan meer ruimte voor bewegingsonderwijs. Daarnaast leidt de woningbouw in het project Hooghkamer in de toekomst mogelijk tot een groeiende vraag naar sportfaciliteiten.

Dit alles was aanleiding om onderzoek te doen naar de behoefte aan binnensportaccommodaties in relatie tot het beschikbare aanbod . De onderwijsaccommodaties zijn ook meegenomen in dat aanbod.

Resultaten

Het onderzoek geeft een goede weergave van de feitelijke situatie van vraag en aanbod, In de basis is er voldoende capaciteit voor breedtesport, zo stelt het onderzoeksbureau. Een van de aanbevelingen in het rapport was om een deel van de hal gebruiken zodat het andere deel voor een andere sport kan worden gebruikt. Uit de reacties woensdagavond bleek echter dat grotere verenigingen behoefte hebben aan het gebruik van de hele hal, in plaats van een deel ervan. Ook bleek dat niet alle accommodaties geschikt zijn voor alle sporten.

Vervolg

Wethouder Bas Brekelmans: "Uit de reacties blijkt dat verder onderzoek naar de behoeftes van de verenigingen breed gedragen wordt. Daarnaast willen we ook kijken of het mogelijk is om de bezetting slimmer te regelen, want daar is wel winst te behalen." Het laatste vraagt goede samenwerking van de verenigingen en Stiwa, die de accommodaties exploiteert. Als het vervolgonderzoek is afgerond, worden er oplossingsrichtingen voorgelegd aan de gemeenteraad.