Certificaten en bloemen voor de deelneemsters aan het project @Home. | Foto: pr.
Certificaten en bloemen voor de deelneemsters aan het project @Home. | Foto: pr. Foto:

Kinderen opvoeden in een ander land, hoe doe je dat?

Teylingen n In je thuisland is het niet langer veilig en je besluit te vluchten. Samen met je gezin kom je in Nederland terecht, waar andere normen, waarden en vooral regels gelden. Opvoeden kan dan extra lastig zijn, door een botsing van culturen, ook binnen het gezin. VluchtelingenWerk besloot in te zetten op een project voor vluchtelingen over opvoeden in een ander land: @Home.

Applaus klinkt in een van de kamers van het Centrum voor Jeugd en Gezin, gevestigd op de eerste etage in Sassembourg. Elf moeders, afkomstig uit verschillende Arabische landen, krijgen hun certificaat voor het succesvol afronden van het project @Home. De bossen bloemen worden dankbaar in ontvangst genomen. Het uur ervoor hebben de vrouwen de laatste in een reeks van negen bijeenkomsten gehad. Ze vonden het goede lessen en hebben er veel van opgestoken, vertellen ze. "Er zijn overeenkomsten en verschillen tussen de opvoedingen in ons thuisland en Nederland. Het verschil zit hem vooral in de benadering van kinderen. In Nederland wordt opgevoed met ratio en verstand. Bij ons nemen emoties wel eens de overhand." De deelneemster lopen dan soms vast, zegt een van hen: "In je eigen land is het een goede opvoeding, omdat het daar past. In een ander land gelden andere regels en krijg je een botsing".

Sylvia Broer, projectontwikkelaar bij VluchtelingenWerk, kreeg signalen dat er vraag is naar opvoedondersteuning voor vluchtelingenouders. In samenwerking met het CJG en de GGD, en dankzij een donatie van het Oranje Fonds, zette ze @Home op. "Je ziet soms dat binnen gezinnen de kinderen de macht overnemen, doordat zij sneller integreren. Ze spreken de taal en kennen de regels. Soms maken ze daar misbruik van. Ook zien we dat veel kinderen kampen met angsten door de vlucht. Tijdens de cursus krijgen ouders informatie over veel van dit soort onderwerpen. Daar is duidelijk behoefte aan. Tegelijkertijd werkt dit project ook preventief."

De groep in Teylingen heeft in het najaar een terugkombijeenkomst. Op datzelfde moment gaan in Noordwijk, Noordwijkerhout en Hillegom nieuwe @Home-projecten van start.