Afbeelding
Foto:

Ferry Knop was overal, en altijd op de brommer

n Tentoonstelling over bekende verslaggever

Voorhout n Eerst hoorde je zijn brommer en dan wist je al dat hij er aan kwam. Ferry Knop werkte bijna twintig jaar voor het Voorhouts Weekblad en was overal bij. Veel Voorhouters staan op zijn foto's. De Historische Kring Voorhout heeft uit het omvangrijke archief de beste platen geselecteerd. Op zondag 10 september opent zijn vrouw Jos Knop, tijdens de Open Monumentendag, de tentoonstelling 'Foto's van Ferry Knop: daar staan alle Voorhouters op!'.

Ferry Knop was een man die je uit duizenden herkende, daar zijn z'n vrouw Jos en Emiel van der Hoeven, samensteller van de expositie namens de Historische Kring (HKV), het roerend over eens. "Zijn houding was kenmerkend. En altijd een sigaretje in zijn mond," lacht Van der Hoeven. Op aanwijzing van Jos pakt hij een foto. "Het bankje voor de fietsenmaker was zijn favoriete plek," vertelt zij in haar appartement op de BNS. Na het overlijden van Ferry in 2005 is ze daar naartoe verhuisd. Het archief kon niet mee en ging naar de HKV. De historische vereniging is daar maar wat blij mee. Van der Hoeven: "Het zijn duizenden foto's, allemaal gemaakt in Voorhout. Foto's van officiƫle openingen, maar ook bij verenigingen zoals de voetbal en schuttersvereniging Sint Hubertus. Mooie beelden, die voor veel mensen herkenning oproepen."

Droom

Journalist worden was altijd zijn droom geweest, maar de ouders van de jonge Ferry zagen dat niet zitten. Ze spoorde hem aan naar de kweekschool te gaan. Later werkte hij in het onderwijs als hoofdmeester en was afdelingshoofd op Sancta Maria in Noordwijkerhout. Toen kwam er in 1986 een advertentie voorbij van Uitgeverij Verhagen. Zij zochten een verslaggever in Voorhout. Jos: "Ferry was direct enthousiast. Hij solliciteerde en kon meteen aan de slag. Al die jaren heeft hij er van genoten." Voor al zijn werk ontving hij in 2002 uit handen van burgemeester Cor de Ronde de eremedaille van de gemeente Voorhout in zilver.

"Fer was een graag geziene gast," vertelt Van der Hoeven verder. "Hij kwam overal even kijken, maakte wat foto's en schreef wat regels op." Jos moet lachen: "Foto's maken kon hij eigenlijk helemaal niet. Vaak misten er voeten of was de helft van iemands hoofd er af!". Haar man was regelmatig op pad, herinnert ze zich. "Vaak was dat 's avonds. Een enkele keer werd hij zelfs uit zijn bed gebeld. Bijvoorbeeld toen er een grote brand in een bollenschuur. Dan ging hij er meteen uit en stapte op zijn brommer." Het voertuig was zijn handelsmerk. Toen hij in 2005 is overleden, wilde dochter Jacqueline in Zwitserland de brommer wel hebben. "Op een gegeven moment ging hij daar kapot en kon niet meer gemaakt worden. Een toevallig passerende pastoor zei de brommer nog wel te kunnen gebruiken in Bulgarije. Daar rijdt waarschijnlijk nu nog iemand er op."

In de kuip

De helm van de verslaggever is wel te zien tijdens de tentoonstelling, want die is in de buurt gebleven. Knop deed jaarlijks mee met het kuipzwammen bij carnavalsvereniging De Bokken. Hij won bij elf van zijn vijftien deelnames. Jos: "Hij genoot er altijd ontzettend van. Het Kuipzwammen was voor hem echt het hoogtepunt van het jaar." De Ferry Knop-bokaal, inclusief helm, wordt nog jaarlijks uitgereikt als publieksprijs aan de beste zwammer.

Jos opent op zondag 10 september, geheel in stijl in de kuip, de tentoonstelling 'Foto's van Ferry Knop: daar staan alle Voorhouters op!' in het kenniscentrum van de HKV (Bonekruidstraat). Vanaf 13.00 uur is er in het Kenniscentrum in het kader van de OMD en de tentoonstelling een extra Inloop. Jos heeft haar 'zwam' al klaar liggen. "Fer zou maar wat trots op de tentoonstelling zijn. Ik vind het ook mooi; zolang mensen hem herinneren, is hij er altijd nog een beetje bij."


Museum in BNS voor even geopend

Voorhout n Het bestuur van de Historische Kring Voorhout (HKV) heeft met medewerking van velen een programma samengesteld voor Open Monumentendag (OMD). Op zondagmiddag 10 september starten om 12.00 uur diverse activiteiten. Uitzonderlijk is de openstelling van het museum van het Broederhuis Nieuw Schoonoord aan de Rijnsburgerweg.

Het museum bij de BNS geeft een prachtig overzicht van de geschiedenis van de Broedercongregatie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. Algemeen Overste broeder pastor Theo Blokland geeft een toelichting. Het museum kent geen publieke openstelling en dit is een unieke gelegenheid voor een bezoek.

In het Kenniscentrum van de HKV gaat de tentoonstelling 'Foto's van Ferry Knop: daar staan alle Voorhouters op!' open. Ferry terug in de kuip? De tentoonstelling is vanaf 13.00 uur voor het publiek toegankelijk.

In de neogotische Bartholomeuskerk begint, speciaal voor de OMD, om 14.00 uur een lezing over leien. Leidekkers Eric van Eijk en Henk Net delen hun ervaring en kennis over hun bijzondere beroep. Bezoekers krijgen een inkijkje in een zeldzaam ambacht. In de kerk is tijdens OMD een bijzondere noveenkaars te koop met de afbeelding van de kerk. Ook de Kleine Kerk is geopend. Dick van der Tang richt een presentatie in met voorwerpen uit zijn bijzondere verzameling.

Rondleiding in tuin Boerhaavehuis

Ook het Boerhaavehuis is van 12.00 tot 17.00 uur geopend. Volgend jaar is het 350 jaar geleden dat Herman Boerhaave hier in de bedstede geboren werd. Elk half uur geven vrijwilligers rondleidingen in de bijzondere tuin bij het huis. Binnen draait doorlopend een unieke film over kaasmaken door Voorhouter Piet van der Hulst.