De zorgserre staat klaar om vervolgens met een hijskraan op de goede plek te worden getakeld. | Foto: MV
De zorgserre staat klaar om vervolgens met een hijskraan op de goede plek te worden getakeld. | Foto: MV Foto:

Zorgserre krijgt eigen plek om 'beter beeld te geven'

Teylingen n Het Zorgpact Teylingen presenteerde vorig jaar maart de zorgserre. Een initiatief met als doel dat de inwoners van Teylingen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Sinds de lancering is echter nog geen serre geplaatst. Voor de zorgpartijen reden om de serre op dinsdag 5 september bij een modelwoning te plaatsen.

De zorgserre is een op maat gemaakte unit die aansluitend aan de achterzijde van een eengezinswoning direct aan de gevel wordt geplaatst. In de Zorgserre bevinden zich de slaapkamer en sanitaire voorzieningen. De zorgbehoevende bewoner kan zo langer blijven wonen in zijn eigen huis. Via de zorgpartijen worden mensen geïnformeerd over mogelijk gebruik van de zorgserre en een aantal inwoners hebben zich afgelopen tijd gemeld om van de Zorgserre gebruik te mogen maken maar zijn, om diverse redenen, ook weer afgehaakt. Johan van Buren, manager Wonen bij Vooruitgang, heeft diverse gesprekken met mensen gevoerd: "Het blijft voor bewoners lastig voor te stellen hoe een zorgserre achter de woning wordt geplaatst. Vandaar dat we hebben besloten om de serre daadwerkelijk bij een lege huurwoning in de Hyacintenstraat te plaatsen en te gebruiken als modelwoning. Niet alleen individuele inwoners, maar ook personeel van zorginstellingen kunnen een kijkje komen nemen, met name thuiszorgteams. Beelden zeggen meer dan duizend woorden," meent Van Buren.

Vorig jaar ontving het initiatief Zorgserre een bedrag van 10.000 euro van het Innovatiefonds Rabobank Bollenstreek. Dat wordt nu ingezet om de modelwoning te realiseren. Gert-Jan van Egmond, aannemer en deelnemer in het 'Langer Comfortabel Thuis' netwerk is verantwoordelijk voor de realisatie. Van Egmond: "Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen maar woningen zijn daar niet altijd op ingericht. Daarom werken diverse organisaties waaronder de gemeente, ondernemers en woningcorporaties samen om dit te verbeteren. Het doel van het project is bewustwording. Het plaatsen van een zorgserre is een hele klus, maar vaak is met kleine ingrepen het huis al veiliger en comfortabeler te maken". De serre blijft zo'n acht maanden staan. Er komen open dagen, waar mensen nog voor worden uitgenodigd. Andere belangstellenden kunnen voor een bezichtiging contact opnemen met Vooruitgang.