De huidige bewoonster Hermina Bloemendaal onthulde samen met Jan Doornbosch, zoon van de eerste bewoner, het restauratieprijs-schildje.
De huidige bewoonster Hermina Bloemendaal onthulde samen met Jan Doornbosch, zoon van de eerste bewoner, het restauratieprijs-schildje. Foto: Marieke Voorn

In de kelder klinken ver weg nog de klanken van Elvis

Sassenheim n De vijfde restauratieprijs van de Stichting Oud Sassenheim is op donderdag 31 augustus uitgereikt aan de familie Bloemendaal, de eigenaren van het huis aan de Van Pallandtlaan 24. Een bijzonder moment voor zowel de huidige bewoners, als voor de zoon van de eerste eigenaar.

"Hierboven was mijn slaapkamer." Jan Doornbosch staat voor zijn ouderlijk huis aan de Van Pallandtlaan en wijst. Zijn vader, bollenhandelaar Hendrik Doornbosch, kocht het land in 1941. Pas in 1955 verhuisde het gezin vanaf de Teijlingerlaan. "Ik heb hier een fantastische jeugd gehad. We waren een van de weinigen met een hele grote kelder onder het huis. Daar zijn heel wat feestjes geweest. We draaiden Elvis en Chubby Checker. Voor die tijd was ook het bos achter ons huis een plek waar ik veel speelde. We bouwden hutten en af en toe stookten we een vuurtje. Er was nog verder niets omheen. Ik kon vanaf ons huis zo naar mijn vriend Wim van Biezen in de Molenstraat lopen. "

Thuis voelen

Het pand is in 1951 ontworpen door architect J. van Bleijswijk Sombeek (1904-1980) en is in de Delftse Stijl gebouwd. Het glooiende dak en versierselen maakt het een prettig huis, zegt zoon Jan. "Het voelde veilig en comfortabel. Mijn vader reisde veel en vond dat 'vriendelijke gevoel' belangrijk in het ontwerp. Het huis moest als thuis voelen."

Buren

Zes jaar geleden trof het echtpaar Bloemendaal het huis in hele andere staat aan. Nadat de familie Doornbosch het verkocht, kwam er een andere familie in. Toen die het zes jaar geleden te koop zette, besloot Willem Bloemendaal binnen het uur een bod uit te brengen. Samen met zijn vrouw Hermina woonde hij al enige tijd naast het huis. "Het was toeval," herinnert mevrouw Bloemendaal zich," en daarna werd het een uitdaging." Met oog voor detail liet het echtpaar het huis prachtig restaureren. Ook de tuin kreeg zijn oude glans terug. "We wonen hier met veel plezier. Sassenheim krijgt van mij een tien."

Het compliment werd dankbaar in ontvangst genomen door wethouder Bas Brekelmans, die samen met SOS-voorzitter Alfred Pop de restauratieprijs aan mevrouw Bloemendaal overhandigde. Beiden noemen het huis aan de Van Pallandtlaan een parel voor Sassenheim. "Uw huis heeft cultuurhistorische waarde," lichtte Pop de keuze van de jury toe. Brekelmans voegde daar nog een compliment aan toe: "Alle lof voor u en al het werk dat hier gedaan is. De entree van Sassenheim is nu veel mooier".

Even schrikken

Jan Doornbosch luistert aandachtig. Hij is, samen met zijn vrouw, speciaal uit Amerika overgekomen om de prijsuitreiking mee te maken. Het echtpaar woont en werkt er sinds 1968. Zijn vader zou trots zijn op de prijs, denkt hij. "Al zou hij in eerste instantie misschien schrikken als hij het huis nu zou zien. Bij ons waren de vloeren en wanden donker. Dat was toen mode. Mevrouw Bloemendaal heeft de inrichting lichter gehouden en het is prachtig geworden. Dat zou mijn vader ook hebben gevonden. Je ziet dat het huis is gegroeid in al die jaren. Ik denk dat mijn vader daar het meest trots op zou zijn: je bouwt niet alleen een huis, maar je creƫert echt iets. En na zoveel jaar is het er nog steeds. Dat is heel bijzonder."

Restauratieprijs voor woning Van Pallandtlaan