Met de eerste kick opent wethouder Bas Brekelmans onder grote belangstelling het nieuwe kunstgrasveld. | Foto: pr.
Met de eerste kick opent wethouder Bas Brekelmans onder grote belangstelling het nieuwe kunstgrasveld. | Foto: pr. Foto:

Kunstgrasveld voor The Bassets

Sassenheim n Precies op de afgesproken datum, de eerste dag van september, werd het nieuwe kunstgrasveld van rugbyclub The Bassets opgeleverd. Een dag later was de officiële opening. In Sassenheim rugbyen ze voortaan op kurk.

De aanleg van het nieuwe kunstgrasveld bleek een kwestie van maanden te zijn. Eind juni ging de gemeenteraad akkoord met een subsidie van 567.000 euro voor het nieuwe veld. De volgende dag werd het oude veld al verwijderd om alvast plaats te maken voor de nieuwe ondergrond.

Kurk

Voor de komst van het kunstgras was het jarenlang de vraag of de The Bassets toch zou verhuizen. De nationale bond, Rugby Nederland, eist van clubs in de Ereklasse, de hoogste klasse in Nederland, dat zij of twee natuurgrasvelden hebben of één kunstgrasveld. Aangezien er op het huidige complex van The Bassets aan de Vijfmeiweg geen ruimte is voor een tweede veld, is gekeken naar een andere locatie. Geen van de voorstellen werd door de gemeente goedgekeurd en dus was kunstgras de enige overgebleven optie.

Het is een specifieke mat, speciaal voor rugby, legt voorzitter Roland van Duijn uit. "Dat zit hem vooral in de onderlaag, daar zit een hoge demping in. Dat is anders dan bij voetbal." Ook is het gras veel langer en is de infill, de stukjes tussen de plastic grassprieten, van kurk. De kurk voorkomt ook brandwonden na een actie of tackle.

In de zomervakantie is hard gewerkt om de klus op tijd af te hebben. Van Duijn: "De laatste weken hebben we iedere dag met zo'n vijf tot dertig vrijwilligers veel werk verzet. Al het werk rondom het veld hebben we zelf gedaan. De reclameborden moesten terug gehangen worden en ook de bestrating is vernieuwd. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook meteen de tribune en het terras voor de kantine een opknapbeurt te geven. Het ziet nu allemaal weer fantastisch uit!".

Populair

The Bassets hebben het onderhoud van de nieuwe mat in eigen beheer. Het veld moet zo'n tien jaar meegaan. In die jaren hoopt Van Duijn dat zijn club blijft groeien. "We merken dat rugby aan populariteit wint. Door het kunstgras kunnen we het veld nu fulltime benutten. Dat biedt voor ons nog meer mogelijkheden."