De kudde in de Boterhuispolder bestaat uit zowel rode en zwarte lakenvelders. De kalveren die geboren worden blijven bij hun moeder en maken deel uit van de kudde. | Foto: pr.
De kudde in de Boterhuispolder bestaat uit zowel rode en zwarte lakenvelders. De kalveren die geboren worden blijven bij hun moeder en maken deel uit van de kudde. | Foto: pr. Foto:

Op bezoek bij de Lakenvelders

Warmond n Bij de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder is op zaterdag 9 september tussen 11.00 en 16.00 uur voor jong en oud van alles te beleven op de boerderij aan de Zijldijk 8, richting Kaagsociëteit. Elk uur gaat boer Fernand de Willigen met een groepje de wei in om de kudde Lakenvelders van dichtbij te bekijken. Er zijn korte wandelingen door de Boterhuispolder onder begeleiding van een gids en er liggen kano's waarmee gevaren kunnen worden op de Zijp. Deze zomer zijn er dertien kalveren geboren. Het laatste kalf is een fleskalf, ze is daardoor heel mak en mag geknuffeld worden.

De Lakenvelder runderen behoren tot het Nederlands, levend erfgoed. Van oudsher is de Lakenvelder een dubbeldoelkoe. Dit wil zeggen dat het ras zowel geschikt is voor melkveehouderij als voor vleesconsumptie.