De gemeentehaven ligt van vrijdag tot en met zondag vol met bijzondere boten en schepen tijdens de Schippertjesdagen. | Foto: pr.
De gemeentehaven ligt van vrijdag tot en met zondag vol met bijzondere boten en schepen tijdens de Schippertjesdagen. | Foto: pr. Foto:

Opduwers, bakdekkers en sleepboten bij Schippertjesdagen

Warmond n De gemeentehaven ligt vanaf vrijdag 8 september weer vol met mooie en historische schepen. De opduwers, sleepboten, bakdekkers, stoomsleper de Adelaar, de Kagenaar Hylke Tromp en een laad- en losschip uit vroegere tijden zijn het hele weekend te bewonderen tijdens de Warmondse Schippertjesdagen.

De opening is op vrijdagavond met het kapiteinsdiner voor schippers en de Hollandse feestavond. Op zaterdag en zondag stallen de marktlieden van de nautische markt hun waar uit op de gemeentehaven. De markt begint op zaterdag om 9.30 uur en op zondag om 10.00 uur. Bezoekers kunnen meevaren met de Stoomsleper, de salonboot de Heere Schouten én met de Hylke Tromp. Ook op de andere boten is binnen kijken mogelijk; veel schippers leiden maar te al te graag mensen rond.

Optredens op het water

Op zaterdagmiddag gaan de opduwers en slepers trekken tegen de klok, hier mogen ze de spierballen laten zien met de één of twee cilinders. Op zaterdagavond is het Vaar-iété: op drie locaties op de Leede zijn dans- en muziekoptredens. Het publiek kijkt vanaf het water. Voor bezoekers zonder boot, is er de mogelijkheid mee te varen. De opstappen zijn in de gemeentehaven en bij Park Groot Leerust. Na Vaar-iété is in de feesttent rock-coverband Supportact uit Katwijk.

Op zondagochtend is het traditionele schippertjesontbijt. Aanschuiven kost 3 euro. Op zondagmiddag laten de opduwers zien hoe je met deze bootjes behendig kunt zijn. Tijdens de traditionele zeilwedstrijd strijden de zeilers om de Vredenborg wisselbokaal. De Schippertjesdagen worden afgesloten met optredens van EX-BTW en de alsjemaarbekendbentband. Tijdens de Schippertjedagen zijn er optredens van zeemanskoren de Noordwijkers en de Torren (op zaterdag) en de Warmondse koren `t Joppekoor en `t Schippertjeskoor (op zondagmiddag). Meer op www.schippertjesdagen.nl.