Er worden verschillende opties besproken om fietsendiefstal tegen te gaan. | Foto: MV
Er worden verschillende opties besproken om fietsendiefstal tegen te gaan. | Foto: MV Foto:

Voorstel voor bewaakte stalling

Teylingen n B&W stelt de gemeenteraad voor om bij station Sassenheim een bewaakte fietsenstalling te realiseren met 'warm toezicht' tussen 7.00 en 19.00 uur, met uitzondering van de weekenden. En voor station Voorhout vooralsnog geen maatregelen te nemen dan nu al wordt gedaan door extra toezicht en preventieve acties. De raadscommissie Bestuur gaat er vanavond, op woensdag 13 september, over spreken.

Door Nico Kuyt

B&W heeft een rapport laten samenstellen waarin de mogelijkheden worden vergeleken om fietsendiefstallen bij de stations tegen te gaan. Daarin wordt geadviseerd om een gratis stalling te plaatsen met toezicht op werkdagen gedurende de drukke tijden. Dat is de goedkoopste variant. Uit de aangiftes bij de politie blijkt namelijk dat de diefstal vooral op doordeweekse dagen plaatsvindt. Na een evaluatie kan alsnog het aantal bewaakte uren uitgebreid worden.

Cameratoezicht in de stalling

Voor de bewaking kijkt de gemeente naar personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de fietsenstalling is cameratoezicht, maar het rapport stelt voor om nu nog niet over te gaan op camera's buiten de stalling, zoals aan de Warmondse zijde. Met de beveiligde stalling wordt de fietser een veilige plek aangeboden. Het vervallen van de stalling aan Warmondse zijde is geen optie. Er liggen namelijk vaste afspraken met ProRail. Als de cijfers van de politie het aantonen, kan alsnog de afweging worden gemaakt om camera's daar te plaatsen.

Peiling partijen

CDA en VVD spraken vorige week nog met reizigers over meer maatregelen tegen fietsendiefstal bij station Sassenheim. Ze meldden op basis van resultaten uit die enquĂȘte dat een groot deel van de reizigers voor camera's en extra toezicht op het station is.

Station Voorhout komt op dit moment niet in aanmerking voor camera's. Wel wordt extra aandacht besteed door preventieve acties, zoals weesfietsen-, graveeracties en toezicht door politie en de BOA's.