Afbeelding
Foto:

Geen heden zonder verleden op Open Monumentendag

n Eenmalige opening BNS-museum trekt veel bekijks

Teylingen n Boogschieten in de Ruïne van Teylingen, een wandeling bij buitenplaats Vroenhof of een bezoekje aan een museum. Teylingen deed afgelopen weekend volop mee met Open Monumentendag.

Op zondag opende Jos Knop, de weduwe van Ferry Knop, een tentoonstelling over het werk van haar man als verslaggever bij het Voorhouts Weekblad. "Nu sta ik ook eens in de kuip," grapte ze, met een knipoog naar de jarenlange winst van haar man bij het Kuipzwammen. De tentoonstelling is nog tot eind december te zien in het kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout (HKV) aan de Bonekruidstraat.

Vierhonderd jongens

Het museum van het Broederhuis Nieuw Schoonnoord (BNS) ging op zondag eenmalig open. Het museum is over het algemeen niet voor publiek toegankelijk, wat betekende dat er veel belangstellenden gebruik maakten van deze eenmalige kans. In het museum zijn voorwerpen opgeslagen met betrekking tot de Broedercongregatie Onze Lieve Vrouw van Zeven Smarten. Er zijn persoonlijk voorwerpen van de broeders te zien, boeken en souvenirs te vinden uit landen waar zijn geweest, en voorwerpen van leerlingen en docenten uit de tijd dat de BNS de Bisschoppelijke Nijverheidsschool was. In de hoogtijdagen hadden de broeders zo'n vierhonderd jongens onder hun hoede, waarvan veel werkstukken terug zijn te zien in het museum.

Bezoeker Thijs Grimbergen (71) was een van die jongens. Op 12-jarige leeftijd ging hij intern bij de BNS om onderwezen te worden in verschillende ambachten. "Mijn vader was een loodgieter, hij stuurde me naar deze school vanwege de kwaliteit van het onderwijs. Als je van de BNS kwam, kon je ook echt wat betekenen in het vak van je ouders. Ik vind het onwijs leuk om al deze dingen van vroeger nog eens terug te zien."

In een hoek van het museum vindt hij een paaskandelaar terug waar hij en zijn klasgenoten aan gewerkt hebben. "Ja hoor, dat is hem. Ik kan het me nog heel goed herinneren allemaal. We werkten er met de hele klas aan, het was een klus hoor! Het is toch eigenlijk wel bijzonder hoe een groep van 13- en 14-jarigen zulke dingen maakten, zonder alles te beschadigen, vind je niet?" | Tekst: Esther Luijk

Algemeen Overste broeder pastor Theo Blokland geeft uitleg aan de aanwezigen. | Foto: Esther Luijk
Afbeelding
Afbeelding