De start van de bouw van fase twee van het plan Hooghkamer, vorig jaar juli. | Foto: archief
De start van de bouw van fase twee van het plan Hooghkamer, vorig jaar juli. | Foto: archief Foto: pr.

'Salaris twee ton inhuurkracht niet voor rekening van gemeente'

Teylingen n De gemeente Teylingen betaalde een ingehuurde projectmanager 266.000 euro salaris, meldde het Algemeen Dagblad vorige week. Daarover ontstond veel ophef. Volgens de gemeente is die onterecht; de salariskosten worden doorberekend aan de projectontwikkelaar van het plan Hooghkamer in Voorhout.

Het Algemeen Dagblad deed onderzoek naar de vergoedingen voor ingehuurde krachten bij overheidsinstanties. Daaruit blijkt dat deze tijdelijke medewerkers regelmatig meer verdienen dan een minister. De ministersnorm is maximaal 179.000 euro of 175 euro per uur. Voor de projectmanager grond, die de gemeente inhuurde, betaalde ze 266.000 euro. De deskundige was hiervoor drie dagen in de week aan het werk. PvdA, ChristenUnie en Trilokaal stellen er vragen over aan B&W.

Op de website van de gemeente zijn antwoorden op enkele van de vragen gepubliceerd. De 266.000 euro is niet het salaris van de deskundige, schrijft een woordvoerder. "De deskundige is ingehuurd via een extern bureau. In dit een tarief zijn ook bureau- en bemiddelingskosten opgenomen en het is dus niet hetzelfde als salaris."

Hooghkamer

De gemeente benadrukt verder dat ze de benodigde expertise voor het exploitatieplan van Hooghkamer niet zelf in huis had. "De omvang van het exploitatieplan is erg groot, namelijk 120 miljoen euro, bestaande uit 60 miljoen kosten en 60 miljoen opbrengsten die beiden afzonderlijk gemanaged moeten worden. Daarom is een projectleider met de juiste achtergrond en expertise ingehuurd voor een tarief dat in de markt gevraagd wordt voor een project van deze complexiteit en omvang, dat bovendien binnen de beschikbare tijd en geld uitgevoerd moet worden. [...] De gemeente snapt goed dat dit bedrag hoog is. De tarieven om de juiste expertise voor dit soort grote, complexe en risicovolle projecten in te huren, worden door de markt bepaald en zijn inderdaad hoog."

Ook schrijft de gemeente tot twee maal toe, dat de kosten van de projectmanager door de projectontwikkelaars worden vergoed. "Deze kosten komen dus niet ten laste van de gemeentelijke begroting, maar worden doorberekend via het exploitatieplan aan de projectontwikkelaar."

De kwestie staat op de agenda van de commissie Bestuur van woensdagavond 13 september.