Het plan is om op het lege terrein naast de ingang van het park een appartementencomplex met horeca te bouwen.
Het plan is om op het lege terrein naast de ingang van het park een appartementencomplex met horeca te bouwen. Foto:

Bestuur Park Rusthoff kritisch over bouwplan

Sassenheim n Het bestuur van de Stichting Beheer Park Rusthoff is onaangenaam verrast over onderdelen van het bouwplan op de locatie Villa Rusthoff. Met name staat het bestuur kritisch over de mogelijke komst op het perceel van een terras aan de zijde van het park en de geplande openingstijden van de horeca aldaar van 09.00 tot 23.00 uur.

Door Nico Kuyt

Onaangenaam vindt het bestuur dat in het concept van het bouwplan valt te lezen dat er een terras in het park komt, er grondruil plaatsvindt en dat dit tot stand is gekomen in goed overleg met het bestuur en deze van de Stichting Vrienden Park Rusthoff. "Het informele en informatieve overleg tussen architect, ontwikkelaar en leden van het bestuur is in een goede sfeer verlopen, echter op geen enkel moment is enige formele afspraak gemaakt. In de informele gesprekken is altijd gesproken over openingstijden voor de horeca tot circa 17.00 uur", zo geeft het bestuur in een schrijven aan. In een reactie over de bouwplannen valt een stevige kritische noot te bespeuren.

Problemen met veiligheid

"De gepresenteerde plannen druisen in tegen het uitgangspunt van behoud van de hoge kwaliteit van het park. Het afstaan van een deel van het park voor commerciële doeleinden schept een gevaarlijk precedent voor verdere afkalving van het park in de toekomst. Een terras in het park trekt de drukte van de Hoofdstraat het park in. Daarnaast creëert een terras in het park problemen met de veiligheid in het park. Balkons boven het terras versterken het effect van ongewenste interferentie van sferen.

Het bestuur is zeer bevreesd dat in de toekomst protest aangetekend zal worden door de bewoners tegen herplanting van de lindes bij de entree van het park. Door te bouwen tot aan de erfgrens wordt in het park een oncomfortabel gevoel van massaliteit van het geplande appartementencomplex gecreëerd", zo valt te lezen. Het bestuur stelt voor een grotere afstand tussen het park en het gebouw en een terras aan de voorkant van de brasserie, dus aan de Hoofdstraat.

Negatief effect

Het bestuur komt tot de conclusie dat de huidige voorgenomen bouwplannen een te groot negatief effect op de kwaliteit van het park en de speciale beleving in het park hebben, een gemeentelijk monument en erkend Zocher-ontwerp, een cultuurhistorisch erfgoed dat beschermd dient te worden.