Het ontwerp van het Hortusplein, met boven de Hoogvliet appartementen en een autovrij plein bij de Dorpskerk. | Ontwerp: Groosman
Het ontwerp van het Hortusplein, met boven de Hoogvliet appartementen en een autovrij plein bij de Dorpskerk. | Ontwerp: Groosman Foto:

Vernieuwd Hortusplein met autovrij plein voor Dorpskerk

Sassenheim n Het moet het centrum een hart geven en het publiek trekken. Het aanzien van de Dorpskerk vergroten. Een plek om aangenaam in te verblijven. De lat voor de herinrichting van het Hortusplein wordt hoog gelegd. Voor de gemeente ligt er de vraag of zij meegaat om mede te gaan financieren aan extra parkeerplekken in het plan. Er ligt een kans die zich niet zo snel zal herhalen.

Door Nico Kuyt

Vorige week werd de raadscommissie Ruimte door de architect bijgepraat over de plannen voor de herinrichting van het plein, gedragen door de nieuwe bouw van de Hoogvliet, het nieuwe kerkelijk centrum en de sociale woningbouw door Vooruitgang. De wens ligt er voor een autovrij kerkplein, een Hoogvliet supermarkt met daarop appartementen aan de Westerstraat en het plein, wat horeca en tevens grondgebonden woningen. Deze mix moet dat deel van het centrum nieuw leven inblazen.

Extra parkeerplaatsen

De plannen werden vorige week voor de eerste keer gepresenteerd aan de raadscommissie Ruimte. En er gaat wel wat veranderen. Zo gaat de doorsteek van de verkeerssituatie iets anders te liggen. En gaat de gemeente geld beschikbaar stellen voor extra parkeerplaatsen door de parkeergarage groter te maken? Als alles volgens de planning vlot verloopt zal in 2019 begonnen worden met de realisatie, er is dus nog wat tijd nodig voor het tekenen. "Maar het begint wel", meldde wethouder Bas Brekelmans.

Na de realisatie zal de tijdelijke vestiging van de Hoogvliet aan de Koetsiersweg worden opgeheven. Dit tot verdriet van enkele omwonenden. Maar hoe maak je een krachtig centrum van Sassenheim en dat mensen naar Sassenheim komen. Er is een concurrentieslag om het aangenaam verblijven van het winkelcentrum. Waar ga je voor de gezelligheid heen, zo vragen de ontwerpers zich af. Hun visie: zorgen dat er reuring ontstaat met veel functies en een autovrij stadshart. Drie verblijfruimtes in Sassenheim die aan elkaar verbonden worden.

Focus op het plein

Een belangrijke discussie is het parkeren. De ambitie is groot, want nu is de kans autovrij te maken door onder Hoogvliet meer parkeerruimte te realiseren. Dat kost geld en daarover dient de gemeenteraad een beslissing te nemen. Maarten van Welie (CDA) uitte zijn twijfels over de verstening van het plan. Hij vroeg zich af hoe het plein paste in de duurzaamheidswensen. Het plein is voor alle inwoners en daar ontmoeten mensen elkaar. Ook Fred Koot (D66) legde de vinger op het plein om het een belangrijk bespreekpunt te maken. Marlies Volten (VVD) wees weer op de verdichting. Je zou moeten praten over het hele gebied van het centrum. Het zou verstandig zijn om met alle ondernemers te overleggen over een sterk centrum. Dion Piket (Trilokaal) wees op het weinige groen en dat de verbetering, maar sprak zorg uit over de huidige bewoners. Woonstichting Vooruitgang heeft aangegeven zorgvuldig om te gaan met zijn huurders. De commissie was over het algemeen positief over eerste ontwerpschetsen en met het noemen van een aantal aandachtspunten kan B&W verder met de plannen.