Jalou, Zare en Bink onthullen het beeld De Kus (ook linksboven te zien). | Foto's: Esther Luijk
Jalou, Zare en Bink onthullen het beeld De Kus (ook linksboven te zien). | Foto's: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Een bijzondere Kus van duizend kilo

n Kunst bij nieuwe rotonde Nagelbrug

Voorhout n Ondanks de regen was het donderdag 14 september een drukte van belang bij de onthulling van De Kus, het beeld dat de rotonde bij de Nagelbrug siert.

Door Esther Luijk

Een beeld voor en door Voorhouters, volgens Gaby de Lijster, voorzitter van Rotary Club Voorhout. De Kus werd namelijk onder andere gefinancierd door een crowdfundingsactie onder de Voorhoutse bevolking, waarmee ruim 8.500 euro werd opgehaald. "We hebben mede hierdoor gezien dat het beeld wordt omarmd door de mensen die in Voorhout wonen en werken." Het beeld werd onthuld door Jalou, Zare en Bink, drie Voorhoutse leerlingen die de schrijfwedstrijden hadden gewonnen.

cadeau

De Rotary Club bestond eerder dit jaar 25 jaar en in plaats van een cadeau te krijgen, wilden de leden het jubileum vieren door een cadeau te geven. Het feestje is echter nog niet helemaal compleet: De Kus is slechts een van de twee projecten die het cadeau vormen. Later in het jaar wordt de fietstunnel beschilderd met vrolijke taferelen door kunstenares Judith van der Meer.

Roestvrij

De Kus werd ontworpen door kunstenaar Joop van Egmond. Hij is in de wolken met het eindresultaat. "Het is prachtig!", zegt hij. "Het staat zo mooi te glanzen als de zon schijnt. Jammer dat het nu regent, maar ach, het is gemaakt van roestvrijstaal, dus dat staat er nog wel honderd jaar. Het is vast nog wel een keer mooi weer in die tijd!"

Het roesvrijstalen kunstwerk stelt vier naar elkaar gerichte menselijke hoofden voor die elkaar kussen. De kus is geplaatst op de kade van de oude, intussen afgebroken, boerderij Oostdam en is inclusief granieten sokkel 4,5 meter hoog. Inclusief sokkel weegt het kunstwerk meer dan 1000 kilo. Het geheel is op een paal gezet die vier meter boven het wateroppervlak uitsteekt, zodat alles boven de reling van de nieuwe brug uitkomt en zo goed te zien is vanuit alle richtingen. Van Egmond hoopt dat het kunstwerk de buurplaatsen met elkaar zal verbinden. "Laat het symbool staan voor de vriendschap tussen mensen en een verbinding zijn tussen de buurtgemeentes Voorhout, Oegstgeest, Noordwijk en Rijnsburg", aldus de kunstenaar. "Dat ook elke weggebruiker die deze plek passeert kan zeggen: dankzij de nieuwe turborotonde bij De Kus, is eindelijk die ellendige file verleden tijd. Dat is een dikke kus waard!"

Veiligheid

Wethouder Arno van Kempen hoopt ook dat het beeld de aandacht zal trekken van de automobilisten. "Ik hoop alleen maar dat de verkeersveiligheid niet in gevaar komt omdat het beeld te mooi is! Ik was gelijk enthousiast over het idee en het eindresultaat is prachtig. Hier staat een hele trotse wethouder van kunst en cultuur!"

Afbeelding