Wethouder Kees van Velzen opent de jachthaven door met het boot door een lint te varen. | Foto: pr.
Wethouder Kees van Velzen opent de jachthaven door met het boot door een lint te varen. | Foto: pr. Foto: pr.

Na meer dan tien jaar een wens, is de eigen jachthaven een feit

Warmond n Een bijzonder en wat groter cadeau past wel bij een veertigste verjaardag. De gemeente Teylingen kwam naar het feestje van Watersportvereniging Noordwijk Maritiem Teylingen met de goedkeuring voor een nieuwe jachthaven aan de Zijldijk. Op zaterdag 16 september was de officiƫle opening.

Watersportvereniging Noordwijk Maritiem Teylingen (WSV) bestaat 40 jaar. Al die jaren is het verkrijgen van een eigen jachthaven voor de WSV een wens geweest. Vanaf 2002 zijn er met de toenmalige gemeente Voorhout en de gemeente Noordwijk gesprekken gevoerd. Er zijn verschillende plannen besproken en uitgewerkt. Dit leidde niet tot realisatie van een jachthaven. Na vele gesprekken met de wethouders van de huidige gemeenten Teylingen en Noordwijk werd dit voorjaar de weg alsnog vrijgemaakt.

In de overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over de verhuur van de kade en het water. De vereniging zorgt zelf voor de investeringen om de haven op te knappen en nutsvoorzieningen aan te brengen. Na maanden van zorgvuldige voorbereiding heeft de oude passantenhaven aan de Zijldijk een metamorfose ondergaan. De oude haven is opnieuw ingericht en voorzien van nieuwe piersteigers en een elektra-voorziening. Ook het havenkantoor 'de Julia' heeft een plekje gekregen. Het schip is gebouwd in 1905 en verbouwd in 1913 en nog in volledige staan van binnen nog te bewonderen.

Opening

Na het welkomstwoord van voorzitter Hans Vink, richtte wethouder Kees van Velzen het woord tot de aanwezigen. De wethouder roemde de vastberadenheid van de watersportvereniging, waardoor zij uiteindelijk de jachthaven konden realiseren. Bij de ondertekening in februari liet hij al weten dat de ontwikkeling ook in een breder perspectief positief is. "Met dit initiatief geven we invulling aan onze visie om het Kagerplassengebied te laten groeien tot een kwalitatief hoogwaardig en veelzijdig watersportgebied". Onder toeziend oog van vrijwilligers en leden mocht Van Velzen vervolgens met een radio grafisch gestuurde boot varen en die door het lint bij de opening van de haven manoeuvreren. De ballonnen die daarna de lucht in gingen, markeerden nogmaals het feest voor de watersportvereniging. Een verjaardag om nooit te vergeten.