Directeur Van Doeveren, Annelinde Houben, Jun de Goeijen, Kyra Willemse, Yara van den Berg en de burgemeester. | Foto: pr.
Directeur Van Doeveren, Annelinde Houben, Jun de Goeijen, Kyra Willemse, Yara van den Berg en de burgemeester. | Foto: pr. Foto: pr.

Leerlingenraad heeft eigen stem op de Antoniusschool

Voorhout n De nieuwe leerlingenraad van de Antoniusschool is gekozen en vorige week geïnstalleerd door burgemeester Carla Breuer.

Op Prinsjesdag zijn er in de groepen 5 tot en met 8 verkiezingen voor de leerlingenraad gehouden. De kandidaten hebben voorafgaand aan deze verkiezingen aangegeven via posters en presentaties waarom er op hen gestemd moest worden. De nieuwe raad bestaat uit Annelinde Houben, Jun de Goeijen, Kyra Willemse en Yara van den Berg.

De raad gevormd door leerlingen, is belangrijk, zegt directeur Dorien van Doeveren. "De leerlingen maken spelenderwijs kennis met democratische beginselen en de betrokkenheid van leerlingen met de school wordt bevorderd. Ze gaan zich meer verantwoordelijk voelen voor schoolse zaken en zij krijgen meer inzicht in de organisatie van de school. Zij hebben een eigen stem binnen de schoolorganisatie, zodat ze weten dat ze meetellen. De leerlingen ondervinden wat realistisch en haalbaar is door de kinderen mee te laten denken over praktische schoolse zaken. Op deze manier werkt de school aan actief burgerschap. Het nemen van verantwoordelijkheid voor zaken die het kleine of grote algemene belang raken en het bewustzijn dat je daarbij niet uitsluitend voor jezelf spreekt, maar dat je namens anderen spreekt en handelt. Met een leerlingenraad leer je de leerlingen omgaan met dit principe door het ze te laten ervaren."

Sponsorloop

Burgemeester Carla Breuer mocht de nieuwe raad installeren, in aanwezigheid van de afgetreden raad. Zij vertelde aan de burgemeester dat hun stem gehoord is. Zo komen er na een onderzoek van de leerlingenraad meer buitenlessen; er is een sponsorloop georganiseerd voor het goede doel stichting Hartekind en voor aanschaf van tablets en chromebooks. Onder toeziend oog van alle leerlingen werd door middel van het opspelden van een rozet en het uitreiken van een oorkonde de nieuwe leerlingenraad geïnstalleerd.

Gezonde tussendoortjes

De nieuwe leden zijn ambitieus en gaan het komende schooljaar onder andere voor gezonde tussendoortjes, buitengym, ouderen betrekken in school, op visite bij deze doelgroep en voor kunstgras op het pannaveldje. Tijdens de eerste vergadering wordt het lijstje van wensen ongetwijfeld langer en zichtbaar.