Forse stijging Halt-jongeren

Teylingen n Het aantal Teylingse jongeren dat vorig jaar een Halt-procedure aan de broek heeft gekregen is aanzienlijk gestegen, zo blijkt uit het jaarverslag van Halt.

De Halt-straf is in 1981 ingevoerd om kleine vergrijpen, zoals vernieling, winkeldiefstal, overlast en schoolverzuim, gepleegd door jongeren van 12 tot 18 jaar, snel af te doen met een leerstraf en soms ook een werkstraf. Zo kunnen zij deze preventief rechtzetten zonder in aanraking komen met het Openbaar Ministerie en een kostbare procedure voorkomen.

Recent heeft Halt een inhoudelijke verantwoording gestuurd naar de gemeente over de procedures van vorig jaar en daar is een opvallende toename te bespeuren. Zo is het aantal verwijzingen behoorlijk gestegen van 18 jongeren in 2015 naar 43 in 2016. En het aantal doorverwezen stoute meisjes kent daarin een wel heel aanzienlijke toename van 5 in 2015 naar 26 in 2016. In dat jaar hebben overigens alle van de doorverwezen jongeren, na een wat zeer pijnlijk gesprek in aanwezigheid met de ouders, een excuusopdracht uitgevoerd.

Maar langjarig vanaf 2013 laat het opleggen van een Halt toch steeds een stijging zien. Schoolverzuim en vernielingen tonen een kleine daling, echter openbare orde, baldadigheid, strafbare feiten rondom geld en vuurwerkovertredingen weer een stijging. Een verklaring voor de forse toename geeft de verantwoording niet, anders dan dat het pubers zijn. (NK)


Auto in brand op Hoofdstraat

Sassenheim n Een auto is op vrijdagochtend 22 september al rijdend in de brand gevlogen op de Hoofdstraat. Ter hoogte van de Bernardus kwam het voertuig tot stilstand. De bestuurder liep brandwonden op en is naar het ziekenhuis vervoerd. De brandweer heeft de auto geblust. Het voertuig is wel volledig uitgebrand. De oorzaak van de brand is niet bekend.


Tovertafel voor Sassembourg

Sassenheim n De bewoners van verpleeghuis Sassembourg nemen op vrijdag 6 oktober de nieuwe tovertafel in gebruik. Een tovertafel is een interactief spel dat mensen met dementie uitdaagt om in beweging te komen. Een tovertafel biedt activiteiten aan die mensen met dementie kunnen begrijpen en fysiek aankunnen. Daardoor wordt bewegen weer leuk en haalbaar.


Tip de redactie

redactie n Een nieuwtje, evenement of activiteit die in de krant mag?

Wij horen het graag, bij voorkeur per e-mail: redactie@deteylinger.nl. Onze deadline is iedere maandag om 12.00 uur voor de eerstvolgende krant. Insturen kan naar bovenstaand mailadres.