Opgraveringen in de Dorpsstraat, ter hoogte van de Oude School, in september 2014. | Foto: pr.
Opgraveringen in de Dorpsstraat, ter hoogte van de Oude School, in september 2014. | Foto: pr. Foto: pr.

Een blik op 'Warmond onder de grond'

Warmond n De derde editie van de Nationale Archeologiedagen is van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober. Dit jaarlijks evenement, bedoeld om overal in het land een groot publiek met archeologie kennis te laten maken, is dit jaar ook in Warmond.

In Grand-café De Oude School, op het pleintje bij de Pomp, verzorgt het Historisch Genootschap Warmelda op 14 en 15 oktober de tentoonstelling "Warmond onder de grond". Alles wat de archeologie ons de afgelopen decennia over de geschiedenis van Warmond heeft geleerd, wordt daarbij gepresenteerd: over de prehistorische nederzetting achter Mariënhaven, een mysterieus potje uit de Zwanburgerpolder, de twee kloosters, de zes Warmondse burchten. Kortom: een terugblik op 4500 jaar spannende geschiedenis en de sporen daarvan in de grond.

Op dezelfde locatie zal Erfgoed Leiden en Omstreken op zondagmiddag 15 oktober om 14.00 uur een workshop verzorgen over oude scherven. Bij elke archeologische opgraving worden ze gevonden: scherven van potten, borden en bekers. Maar hoe weet men nu of een scherf 100 jaar of 2000 jaar oud is? Belangstellenden kunnen zich voor de workshop aanmelden op educatie@erfgoedleiden.nl (kinderen vanaf 12 jaar onder begeleiding van ouders). Meer informatie op warmelda.nl.


Avontuur in Lakerpolder

Warmond n Kinderen tussen de 8 en 14 jaar kunnen op zaterdag 7 oktober mee op ontdekkingstocht met IVN Leiden. Zij roeien zelf naar een onbewoond eiland in de Kagerplaasen. Samen met de molenaar tuigen ze de molen op en bekijken deze ook van binnen. Struinend over de dijk gaan de deelnemers daarna op zoek naar eetbare planten, met een schepnet op zoek naar waterdieren en zoeken ze naar restanten van vogels. Na afloop drinken de avonturiers gezamenlijk een kopje thee van zelf verzamelde kruiden.

Deelnemers kunnen zich melden aan het einde van de Zijldijk, tegenover Kaasboerderij De Eenzaamheid, vlak bij Sociëteit De Kaag. Om 10.00 uur varen de boten weg en het avontuur duurt tot ongeveer 13.00 uur. Er kunnen maximaal 15 deelnemers mee. IVN vraagt een bijdrage in de huur van de roeiboten. In verband met het reserveren van de roeiboten aanmelden tot uiterlijk 5 oktober via 06-37005024 of via want.ivnleiden@gmail.com. Deelnemers wordt aangeraden makkelijke kleding te dragen, die ook nat en vies mag worden. Geen open schoenen, wel laarzen. Op het eiland is het vaak frisser dan op het vaste land. Meer op www.ivn.nl/Leiden.


Open dag De Klaprooshof

Voorhout n Kinderboerderij De Klaprooshof houdt op zaterdag 30 september van 13.00 tot 15.30 uur een open middag om zo meer bekendheid te krijgen. Er zijn activiteiten zoals een rondje rijden op pony Kathy, voorlezen en voersoorten raden. Ook zijn bestuursleden en vrijwilligers aanwezig om uitleg te geven over de dieren en over het werken op de kinderboerderij. Sinds 2011 draait deze kinderboerderij volledig op de inzet van vrijwilligers. De Klaprooshof is altijd op zoek naar nieuwe helpende handen.