Station krijgt bewaakte fietsenstalling

Sassenheim n Om de diefstal van fietsen tegen te gaan komt er bij station Sassenheim een bewaakte stalling die op werkdagen van zeven tot zeven uur open zal zijn. De gemeenteraad ging vorige week akkoord met het plan.

Door Nico Kuyt

Diverse maatregelen zijn al ingezet om de diefstallen te dempen, zoals de lokfiets door de politie en het plaatsen van paaltjes bij de stalling aan de Warmondse zijde om het inladen van de fietsen tegen te gaan. Het verhielp het probleem niet.

Een motie van CDA en VVD vroeg begin dit jaar om straffe maatregelen, bijvoorbeeld cameratoezicht, maar dat bleek moeilijk te realiseren en bovendien erg duur. Nu komt er een gratis stalling die op de drukste tijden bewaakt wordt bemand door minimaal twee personen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Beperkte openingstijden

Ondanks dat er eveneens een stevig prijskaartje aan hangt, kon de gemeenteraad zich vorige week unaniem achter dat voorstel scharen. De PvdA hikte wel tegen die beperkte tijden en raadslid Joost van Doesburg diende daarom een wijzigingsvoorstel in. De stalling zou moeten worden bewaakt vanaf de eerste trein tot en met de laatste trein die het station aandoet, zo vindt hij en wees daarbij naar het station Leiden Centraal, waar zo'n dienst aanwezig is. Juist als het donker en rustig is slaat de dief toe, aldus Van Doesburg. Een uitgebreide bewaking verhoogt evenzo het gevoel van veiligheid. En nog meer belangrijk, meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen zo een baan.

Het PvdA-voorstel kreeg steun van de ChristenUnie en D66, met name vanwege het extra aanstellen van personeel die moeite hebben tot het krijgen van een baan en zo werkervaring opdoet. Maar een meerderheid vond dat eerst maar een evaluatie moest worden afgewacht die over een half jaar na de realisatie gepland staat. Dan kan altijd nog worden besloten om tot uitbreiding over te gaan.

Waterbedeffect

Na de bewaakte uren gaat de stalling overigens niet dicht. De reiziger hoeft niet bang te zijn niet bij zijn fiets te kunnen. Bij Frans Nederstigt (ChristenUnie) leefde wel de vrees voor een waterbedeffect. De boef zou verleid kunnen worden om even verderop meer fietsen te gaan stelen bij zwembad De Wasbeek en sporthal De Korf aan de overzijde van de snelweg, maar zijn fractie kon toch instemmen.

Lees verder op pagina 7.