Ook camera's in de bewaakte fietsenstalling

vervolg voorpagina

Ook over het cameratoezicht binnen de fietsenstalling bij het station klonken woorden van weifel door de raadzaal. De camera's zijn vooral bedoeld voor het personeel, maar als er geen bemensing is, kan achteraf de diefstal worden bekeken en ook gaat de politie zo nu en dan de beelden bekijken, zo heeft deze dienst al aangegeven.

Voor Ton Verdegaal (D66) was het echter niet helder genoeg hoe dat in de praktijk gaat werken. Volgens Van Doesburg (PvdA) wordt de inwoner met die camera's zelfs een beetje voor de gek gehouden. Hij noemt het een fantasieverhaal: de politie heeft het met een minimale bezetting in de avond en nacht al druk genoeg en gaat niet met een ‚bakje pleur' ook nog naar die camera kijken. Daarnaast wordt er met de nieuwe parkeerdek voor de auto's een ‚betonnen kolos' en een ‚donker hol' geschapen dat het gevoel van veiligheid vermindert.

Deze kritische fracties konden toch instemmen, omdat tegenstemmen eigenlijk geen optie was. Zij vonden dat maatregelen tegen de diefstal hoogst nodig zijn. Landelijk blijkt dat zulke stallingen voldoende zijn om het stelen grotendeels te weren. Hoe het in Sassenheim in de praktijk gaat werken, dat wacht de gemeenteraad nog even af.


Laatste naambordje op de Houtvestersbrug

Teylingen n Jarenlang waren de bruggen in Teylingen naamloos, tot de Historische Kring Voorhout zes jaar geleden een verzoek indiende. Dit voorjaar is begonnen met het ophangen van de naambordjes. Op zaterdag 14 oktober wordt op de Houtvestersbrug symbolisch het laatste bordje bevestigd.

Van straten, pleinen en rivieren in Nederland zijn de namen officieel vastgelegd. In Teylingen is dat niet anders, maar met de namen van de openbare bruggen in de gemeente bleek dit niet het geval te zijn. In januari 2011 verzocht de het bestuur van de Historische Kring Voorhout (HKV) de gemeente om een aantal 'naamloze' bruggen een naam te geven. Onderzoek van de gemeente wees vervolgens uit, dat de naam van slechts één brug (in Warmond) officieel was vastgelegd. Na overleg met de wethouder werd besloten het verzoek van de HKV te honoreren. Kleine houten bruggetjes zouden naamloos blijven. Bruggen in eigendom van de Provincie, van NS-Vastgoed en van het Zuid-Hollands Landschap zijn ook buiten het project gehouden.

Nieuw ontwerp

Op verzoek van de Historische Kring Voorhout hebben de Stichting Oud Sassenheim en het Historisch Genootschap Warmond plaats genomen in een naamgevingscommissie, die alle bruggen de revue heeft laten passeren. Aan de gemeente is vervolgens een voorstel aangeboden. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 april 2012 de namen van de bruggen vastgesteld. Alle bruggen staan ook vermeld in het boekje 'Bruggen in Teylingen' uit 2014.

Vervolgens hebben de historische verenigingen voor elke brug een passend naambord ontworpen. In 2015 is een voorstel aan wethouder Kees van Velzen aangeboden.

Omdat voor de uitvoering van dit plan aanvankelijk geen middelen waren gereserveerd, is uiteindelijk in het voorjaar van 2017 een aanvang gemaakt met de realisatie. Met het onthullen van naamborden op beide leuningen van de Houtvestersbrug, de brug bij de Teylingerlaan, tegenover de ruïne van Teylingen, wordt het project officieel afgesloten. Op alle andere bruggen prijken nog voor het einde van dit jaar ook naamborden.