Wethouder Van Velzen (l) geeft het miljoenenkoffertje aan de gemeenteraad, Peter Scholten (CDA). | Foto: NK
Wethouder Van Velzen (l) geeft het miljoenenkoffertje aan de gemeenteraad, Peter Scholten (CDA). | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Lokale lasten dalen de komende jaren

n Raad gaat stevig in debat over begroting 2018-2021

Teylingen n Het meest belangrijke document voor de gemeenteraad heeft weer het levenslicht gezien, de begroting voor de komende jaren van 2018 tot en met 2021. Wethouder Kees van Velzen presenteerde deze afgelopen 28 september. En na jaren van somberheid gaan de lokale lasten voor de inwoners dalen. Deze zijn zelfs het laagste van de streek. 'We zullen de inwoners niet meer belasten dan noodzakelijk', aldus Van Velzen.

Door Nico Kuyt

De gemeenteraad gaat op donderdag 2 november een besluit nemen over de begroting. Het grootste inkomen voor de gemeente is het verdelen van de belasting door het Rijk en daar ligt een meevaller. Geeft het Rijk meer geld uit op bepaalde posten, dan krijgen de gemeenten evenredig meer inkomsten uit de gezamenlijke belastingpot. En die valt voor het komend jaar voor de gemeenten gunstig uit. Van Velzen kan dan ook een sluitende begroting presenteren.

Ook gaan de lokale lasten voor de gemiddelde inwoner omlaag. Dat is een verzoek die de gemeenteraad in het voorjaar stelde. Gaat het goed, dan moet het ook met de inwoner een beetje beter gaan, zo is de gedachte. Voor een huishouden met een woning van 300.000 euro gaan de lasten van 684 naar 671 euro. Zo wordt de heffing voor afvalstoffen met 20 euro verlaagd. Maar de OZB weer met inflatie van 1,3 procent verhoogd. En de rioolheffing wordt drie euro duurder, als gevolg van een oude afspraak om de kosten van het vervangen ervan op te vangen.

Precario

Een worsteling voor B&W wordt nog dat er straks niet meer belasting op de nutsbedrijven geheven kan worden over de kabels en leidingen in de grond van de gemeente. In 2022 is het daarmee afgelopen.

B&W wil eerst een overschot aanspreken om het verlies aan inkomsten van 2,6 miljoen op te vangen. Daarnaast is het een beetje schuiven met de belasting, bijvoorbeeld doordat de gemeente gaat heffen op de inwoners. Dat kan, omdat zij van de nutsbedrijven een lagere rekening krijgen, want die rekenen de belasting over de kabels en leidingen niet meer door aan der consumenten. Van de extra heffing op de gas- en stroomrekening naar de gemeentelijke heffing dus. Het uitgangspunt blijft dat het niet leidt tot lastenverzwaring van de inwoners.

Gemeente wil volgend jaar 74 miljoen besteden

Bestedingen

Als de gemeenteraad akkoord gaat, besteedt de gemeente volgend jaar aan zo'n 74 miljoen aan allerlei zaken. Het is vooral een behoudend beleid, want volgend jaar komen de verkiezingen eraan. Vooral wordt doorgezet op de lijn waarin de coalitie zich heeft ingezet.

Het grootste deel van de uitgaven ligt in de zorg, sinds het Rijk die taken heeft overgeheveld naar de gemeente. Die taken worden voor een groot deel op regionaal niveau opgepakt. „We zijn goed bezig, maar het moet sneller", meent wethouder Arno van Kempen. Met name de jeugdzorg verlangt aandacht.

Zo ook het plan om de economie van de streek naar een hoger platform te tillen, de Economische Agenda. Het kan beter om de regio te promoten Ook wordt er de komende jaren flink gebouwd in de gemeente. „Het is gigantisch wat er in Teylingen gebouwd wordt in een ongelooflijk tempo. Het loopt hartstikke goed", oordeelt wethouder Bas Brekelmans.

Aandacht heeft de circulatie van het verkeer tijdens al dat bouwen, want ook in de omgeving gaat het er lustig aan toe, zoals de aanleg van de Rijnlandroute. Dat is ook iets wat B&W zorgen baart en regionaal wordt aangekaart. Een behoorlijk bedrag wordt overigens daarnaast aan de fietspaden besteed.


Burgerpanel Team Teylingen van start

Teylingen n De gemeente Teylingen wil graag met inwoners in gesprek. Sinds kort kan dat op een nieuwe manier via het online burgerpanel 'Team Teylingen'.

Inwoners kunnen via het burgerpanel meedenken over onderwerpen die spelen binnen de gemeente. De onderwerpen zijn heel divers, maar hebben altijd betrekking op thema's die spelen binnen de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen zoals veiligheid, onderwijs, sport, ontwikkelingen in de wijk of plannen van de gemeente.

Hoe werkt het?

Inwoners kunnen zich aanmelden via de website www.teamteylingen.nl. Deelnemers krijgen een aantal keer per jaar een uitnodiging om online hun mening te geven en met de gemeente mee te denken.

Meedoen kost weinig tijd, inwoners bepalen zelf waar en wanneer ze de vragenlijst invullen. De gegevens worden door de gemeente gebruikt bij de ontwikkeling van beleid.

Na afloop van ieder onderzoek worden de deelnemers geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.