De burgemeesters luisteren naar corsovoorzitter Leo van der Zon. | Foto: Wim Siemerink
De burgemeesters luisteren naar corsovoorzitter Leo van der Zon. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Bollencorso door vijf burgemeesters omarmd

n 'Zeventigste editie was de bijna perfecte versie'

Regio n Het Bloemencorso van de Bollenstreek draait op de onmisbare hulp van een groot team vrijwilligers. En de gezamenlijke burgemeesters vinden dit van groot belang. Daarom organiseerden zij gezamenlijk een bijeenkomst waarbij zij de organisatoren en samenwerkingspartners van het Bloemencorso 2017 feestelijk wilden bedanken voor hun inzet.

Door Wim Siemerink

De vijf burgemeesters van de Bollenstreek vormden een gesloten front bij het promoten van het Bloemencorso. De scepsis van weleer is verdwenen. En het werd in het raadhuis van Lisse een lofzang, vooral op het enorme aantal enthousiaste vrijwilligers. Bovendien kon er volgens de burgemeesters worden teruggekeken op het mooiste en meest vlot verlopen corso aller tijden. En natuurlijk werd er direct ook vooruitgekeken. In 2018 maakt het corso dan op zaterdag 21 april zijn 71ste rondgang langs de bollendorpen. Gastvrouw burgemeester Lies Spruit van Lisse vond dat de tijd was gekomen om eens even allemaal bij elkaar te zijn om het jubileumjaar feestelijk af te sluiten.

Zij noemde de 70e editie de 'bijna perfecte versie'. En was trots en blij dat in de Economische Agenda Bollenstreek de Keukenhof en het corso belangrijk worden geacht. De Noordwijkerhoutse burgemeester Goedhart zei er trots op te zijn dat Noordwijkerhout is uitgekozen om in de toekomst met het verlichte corso de officiƫle opening te blijven verzorgen.

Knuppel

De Noordwijkse burgemeester Rijpstra gooide een knuppel in het hoenderhok door op te merken dat naast Haarlem ook Leiden mogelijk een hele mooie stad zou kunnen zijn om als finishplaats te fungeren. Het geroezemoes in de zaal deed hem nog opmerken: "Ik heb dit niet gezegd". Rijpstra sprak over het corso als 'een huzarenstukje dat een miljoen bezoekers trekt uit alle delen van de wereld'. Hij roemde de manier waarop inmiddels met de veiligheid, de maatschappelijke waarden en de commerciƫle belangen wordt omgegaan. Hij herinnerde nog even aan 'de mooiste file' en 'de hoedjesparade' waarmee Noordwijk een extra ondersteuning aan het feestelijke bloemenweekend wil blijven geven.

Route

Burgemeester Carla Breuer was blij met de steun die zij ervaart van veel bewoners en vrijwilligers uit Teylingen. Zij stelde vast dat de route over 'het spoor bij Voorhout' soms wel voor veel vertraging zorgt en pleitte er voor van de nood een deugd te maken en een tribune voor de overgang te plaatsen waar dan extra lang van de praalwagens kan worden genoten.

Burgemeester Arie van Erk kon melden dat de aanvankelijke kritische houding van Hillegom is omgeslagen. "Het gevoel eerst was: 'oh, Hillegom moet ook nog effe'. Dit jaar was de beleving omgeslagen in: 'het is fantastisch wat er wordt gepresteerd'."

Digitaal

Voorzitter Leo van der Zon stond er deze keer breedlachend bij. Zijn strijdbaarheid en het onder de aandacht brengen van de realiteit, die bestaat bij dit soort grootschalige evenementen heeft inmiddels vruchten afgeworpen. En er is bij het bedrijfsleven en in de politiek gehoor gevonden. Inmiddels kijkt men positief naar de toekomst, waarbij in samenwerking met corso Rijnsburg een meerjarenplan wordt ontwikkeld. Van der Zon tot slot: "Nu zijn we met jonge enthousiastelingen bezig met de digitalisering van ons corso. Eigentijdse mogelijkheden onderzoeken bij livestreaming, drukte management, apps voor smartphones en fondswerving. Het staat echt allemaal op de agenda".


Kunst in de raadzaal

Teylingen n Negen beschilderde cirkels van drie diverse afmetingen prijken sinds vorige week aan het balkon in de raadszaal van het Bestuurscentrum in Voorhout. Het kunstwerk is gemaakt door deelnemers van het jaarlijkse bedrijfsuitje van de gemeenteraad, tijdens een workshop in het Warmondse atelier van beeldend kunstenaar Margareth Meulmeester. De cirkels symboliseren de drie dorpskernen die samen Teylingen vormen. Het materiaal is hout, bewerkt met acrylverf, en afgewerkt met een epoxy glansvernis.

Nieuw kunstwerk in de raadzaal. | Foto: pr.