Afbeelding
Foto: Irma Ooijevaar

De JoJo draait een jaar: een huiskamer voor de buurt

Van weggeefwinkel tot houtwerkplaats, van koffiecorner tot Repair Café: het is allemaal te vinden in ontmoetingswerkplaats De JoJo in Sassenheim. Burgemeester Carla Breuer bezocht het pand en sprak met initiatiefnemers Lisa de Blok en Stan van Gemert.

Het is een drukte van belang in ontmoetingswerkplaats De JoJo aan het Hortusplein. Bij de ingang wijst een boom de weg: rechtsaf voor de houtbewerking, linksaf voor de weggeefwinkel, rechtdoor voor de koffiecorner.

Sinds de initiatiefnemers een jaar geleden hun intrek namen in het voormalige pand van supermarktketen Hoogvliet, heeft zich een metamorfose voltrokken. Een grote, kale ruimte werd omgetoverd tot een levendige, veelkleurige ontmoetingsplek waar in elke hoek iets te beleven is.

Eén van de drijvende krachten achter het initiatief, Lisa de Blok, geeft burgemeester Carla Breuer een rondleiding. Eerst langs de weggeefwinkel, waar Marian Waasdorp de leiding heeft. De winkel heeft een ruim en netjes gesorteerd aanbod, dat varieert van kleding en speelgoed tot boeken en servies.

Donatiepotje

Marian woont vlak bij De JoJo en meldde zich al snel na de start als vrijwilliger. Ze vertelt dat zowel gevers als klanten de winkel goed weten te vinden. "In no time kwamen mensen spullen brengen. En al net zo snel waren er klanten voor, vaak mensen die net onder de armoedegrens zitten. Ze mogen de spullen gratis meenemen. En voor wie iets kan missen, is er een donatiepotje. Klanten zijn vaak zo blij met wat ze hier vinden! En wij zijn blij als mensen met een lach de winkel verlaten."

De weggeefwinkel heeft inmiddels vaste bezoekers, vertelt Marian. "Een gehandicapte vrouw komt geregeld puzzels halen en brengt ze na gebruik weer terug. Een dame uit het bejaardenhuis zoekt hier gezelligheid: we zetten een stoel voor haar neer en ze drinkt een kopje koffie mee." Burgemeester Carla Breuer hoort de verhalen met genoegen aan. "Jullie maken heel veel mensen blij", stelt ze vast.

Die sociale functie is precies wat de initiatiefnemers voor ogen hadden. "Het is echt een buurtcollectief geworden, zoals wij hoopten", stelt Stan van Gemert vast. "Er zijn veel mensen die iets te doen zoeken of sociale interactie missen. Dat zijn mensen die soms tussen wal en schip belanden en vereenzamen."

Portemonneetjes

In de koffiecorner zit een groepje dames rond de tafel voor een workshop. Geconcentreerd zijn ze in de weer met haaknaald, draad en kraaltjes, waarmee ze kleine portemonneetjes maken. In De JoJo worden geregeld activiteiten georganiseerd onder het motto: ontmoeten door doen. "Laagdrempelig en niet duur, dus ook geschikt voor mensen met een krappe beurs. Het is fijn als je onder de mensen blijft, ook al heb je niet veel te besteden", vindt Lisa.

Iedere derde zaterdag van de maand is er een Repair Café. Spullen worden dan gratis gerepareerd. Ook op de andere middagen dat De JoJo open is, op dinsdag, donderdag en vrijdagmiddag, kunnen spullen worden aangeboden, maar dan wordt een bijdrage gevraagd.

Vogelhuisjes

Op de afdeling houtbewerking maken cliënten van GGZ Rivierduinen onder meer stoelen en vogelhuisjes van de omgezaagde bomen uit de Sint Antoniuslaan. Mooi, vindt de burgemeester: "Hier krijgen mensen een plek in de samenleving, in plaats van dat ze in een instelling worden geplaatst."

Ook statushouders zijn te vinden in De JoJo. Tot voor kort waren er twee Syrische kleermakers aan het werk in het naaiatelier, maar zij zijn onlangs met een opleiding begonnen. Twee andere Syriërs zijn vrijwilliger bij de fietsenafdeling, waar ze reparaties verrichten en weesfietsen opknappen. "Mohammed sprak een half jaar geleden nog nauwelijks een woord Nederlands. Inmiddels weet hij zich heel goed te redden", vertelt Stan.

De jongen die op zolder computers repareert, bloeide eveneens op. "Het ging zo goed met hem dat hij nu een baan heeft, ondanks zijn afstand tot de arbeidsmarkt", vertelt Stan.

De successen doen hem goed. "Met een beetje aandacht vindt iedereen zijn draai. Arme mensen, eenzame mensen, vluchtelingen, mensen vanuit de GGZ: iedereen lijkt hier boven zichzelf uit te stijgen." Lisa knikt: "Je merkt dat ze beter in hun vel gaan zitten."

Dik tevreden

Als ze terugkijken, zijn de initiatiefnemers dik tevreden. Alleen het plan om een gecertificeerd leerwerkcentrum te worden, hebben ze laten varen. Stan: "Simpelweg omdat daar onvoldoende vraag naar was." Verder overstijgt het project hun verwachtingen. Lisa: "De JoJo is echt een huiskamer voor de buurt geworden. Als ik bedenk dat we hier ruim een jaar geleden aankwamen met onze plannen op een A4'tje... Het is zo leuk als je vertrouwen krijgt!" Stan knikt. "We zijn heel warm ontvangen."

Bij de start van het project was al duidelijk dat het pand uiteindelijk gesloopt gaat worden. Onlangs zijn de bouwplannen voor de locatie ontvouwd. Lisa: "We kunnen sowieso tot 1 januari 2019 blijven, bij vertraging wordt dat langer. Na die tijd vinden we hopelijk weer een nieuwe plek. Inmiddels hebben we ons bestaansrecht wel bewezen."


Afbeelding