Twee archeologen van 'Erfgoed Leiden en Omstreken' geven les over determineren en dateren van scherven.
Twee archeologen van 'Erfgoed Leiden en Omstreken' geven les over determineren en dateren van scherven. Foto:

Amateurarcheologen aan de slag

sassenheim n Jong en oud nam afgelopen zaterdag deel aan een workshop archeologie, die in het kader van de Nationale Archeologiedagen werd gehouden in 'De Coy', het nieuwe onderkomen van de SOS aan de Kagerdreef.

Onder de illustere naam 'Scherven brengen geluk' gaven twee archeologen van 'Erfgoed Leiden en Omstreken' een uitgebreide en leerzame les over determineren en dateren van opgegraven scherven. Barbara Gumbert en Anne Hiske gaven aan de hand van meegebrachte materialen een tijdpad aan ter herkenning en datering van scherven en voorwerpen. Voor zover mogelijk waren deze weer gereconstrueerd tot de oorspronkelijke schalen, bekers, kookpotten of kannetjes die ze ooit waren.
De les ging van het simpele grove aardewerk uit de ijzertijd naar het zeer verfijnde Terra Sigilata van de Romeinen en het inheemse aardewerk uit diezelfde tijd. Van het ruwwandige naar het gladwandige aardewerk en via de kogelpotten uit de middeleeuwen naar het steengoed dat we zo goed kennen van de bekende Jacobakannetjes. Van het roodbakkend aardewerk naar het aardewerk met tinglazuur en via het minder bekende Werra naar het majolica en porselein. Heel veel soorten materiaal kwamen voorbij.
Ademloos werd er naar de uitleg van de twee archeologen geluisterd. Daarna moest de werkgroep zelf aan het werk om te laten zien wat er was opgestoken. De dames van Erfgoed Leiden konden tevreden naar huis, alsmede dorpsarcheoloog Aad van der Geest. Sassenheim heeft er weer een paar enthousiaste amateurarcheologen bij.


Bijzondere exposities in 't Keldertje van Galerie de Pomp

warmond n Tot en met 1 december zijn er weer drie exposanten in het keldertje van Galerie de Pomp in Warmond.

Keramiste Eveline is al 25 jaar bezig met het maken van keramiek. Zij maakt voornamelijk gebruiksgoed. Het draaien op de schijf met de klei heeft haar altijd geboeid. Tegenwoordig werkt zij ook met papierklei. De glazuren maakt zij ook zelf, vooral een combinatie van verschillende glazuren door elkaar. De kracht van het werk schuilt in de eenvoud.
Jan Wensveen werkt uitsluitend op de draaischijf: schalen, vazen en potten. Hij voelt zich dan ook een pottenbakker. Hij maakt gebruikskeramiek. Het gaat hem niet zozeer om de gebruikskwaliteit, maar vooral om de mooie gladde vormen, die een lust voor het oog zijn.
Corien de Mare heeft voor haar handgevormde vaasobjecten inspiratie opgedaan in Frankrijk. Met name het licht en het fantastische kleurverloop van de zomer naar de herfst.
Open: woensdag t/m vrijdag 15.00 - 17.00 uur, zaterdag 11.00 - 17.00 uur en zondag 13.00 - 17.00 uur.