Discussie verkeersonveilige plekken schuift op

Teylingen n De raadscommissie Ruimte gaat op dinsdag 14 november spreken over de CDA-motie rond de inventarisatie van verkeersonveilige plekken in Teylingen. Eerder was het de bedoeling dat dit deze maand zou plaatsvinden.

Door Nico Kuyt

Het CDA vindt dat de verkeersveiligheid in de gemeente op veel plaatsen onvoldoende is en voerde een inventarisatie uit onder de inwoners. Die plekken moeten op korte termijn opgepakt worden, want de veiligheid van zwakke verkeersdeelnemers is in het geding, zo vindt de fractie en stelde een motie op die B&W oproept om uiterlijk 1 januari met een plan van aanpak naar de gemeenteraad te komen voor het oplossen ervan.

Uit de inventarisatie is een waslijst aan verkeersonveilige plaatsen gekomen. Met name treft het plekken op de doorgaande wegen waar onder andere geen voorrang wordt verleend, te hard wordt gereden, er onveilige fietspaden zijn en de weg gevaarlijk moet worden overgestoken. Hotspots zijn de Herenstraat en Oosthoutlaan in Voorhout, de Hoofdstraat in Sassenheim en de Herenweg in Warmond.

De gemeenteraad neemt vervolgens op 30 november een besluit over de motie.


Nog even geen Randstadnet voor snelbus

Teylingen n Wanneer het aantal reizigers substantieel toeneemt, zal de provincie de snelbus, het nieuwe Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) opwaarderen tot een hogere prijs, namelijk het Randstadnet, het zogeheten R-net.

Door Nico Kuyt

Het nieuwe HOV-traject loopt van Noordwijk, via Voorhout en Sassenheim, naar Schiphol. Het verschil tussen HOV en R-net betreft de frequentie. De lijnen voldoen allemaal aan de eisen van snelheid, betrouwbaarheid en goede haltevoorzieningen, maar bij de HOV is die lager in eisen dan het R-net. Deze HOV-lijnen worden wel opgepoetst, maar voldoen nog niet aan de voorzieningen zoals het fietsparkeren bij de halte. Overigens zijn deze lijnen in een later stadium eenvoudig om te zetten naar R-net. In Teylingen gaat het om de huidige lijnen 361 en 385. De aanpassingen om deze op te waarderen tot HOV-verbinding wordt op dit moment ingezet. De haltes worden aangepast en er worden uitgebreide maatregelen aan de wegen genomen. Daardoor moet de verbinding sneller, betrouwbaarder en comfortabeler worden. In Teylingen bestaan de maatregelen uit het ombouwen van rotondes naar slimme verkeerslichten en het omzetten van kruisingen naar een voorrangssituatie voor de bus. Daarnaast speelt de realisatie van de rondweg Voorhout een stevig stukje mee en zelfs een bochtverbreding op de Oosthoutlaan.