Sinds maandag is de turborotonde open voor weggebruikers. | Foto: pr.
Sinds maandag is de turborotonde open voor weggebruikers. | Foto: pr. Foto:

Turborotonde open voor weggebruikers

Voorhout n Bijna twee jaar lang was de Nagelbrug het werkterrein van de Provincie Zuid-Holland. Met de opening van de turborotonde op maandag 23 oktober, is een belangrijk deel van het project zo goed als afgerond.

Doel van het vervangen van het kruispunt met stoplichten door een turborotonde is om de verkeersveiligheid en de doorstroom tussen Voorhout, Noordwijk en de A44 te bevorderen. Eind 2015 startte de werkzaamheden.

Onderdoorgang

Een onderdeel van de verbeterde verkeersveiligheid was de aanleg van de fietsers- en voetgangersonderdoorgang. Voorheen moesten fietsers en wandelaars, samen met het gemotoriseerd verkeer, oversteken op de Nagelbrug. Dat zorgde soms voor gevaarlijke situaties, waarvan in een enkel geval ook met dodelijke afloop. Met de aanleg van de aparte onderdoorgang wordt langzaam en snel verkeer van elkaar gescheiden.

Dit voorjaar werd de fiets- en voetgangersonderdoorgang al in gebruik genomen. In mei verrichtte gedeputeerde Floor Vermeulen samen met leerlingen van de KTS vervolgens de officiƫle opening.

De Kus

De werkzaamheden aan de turborotonde gingen daarna nog door. In de tussentijd werd het kunstwerk De Kus ook onthuld, een initiatief van de Rotary. Zij zijn ook voornemens om de nu nog grijze fietsonderdoorgang door een kunstenares te laten beschilderen.

Sinds maandag 23 oktober kunnen automobilisten gebruik maken van de turborotonde op de Nagelbrug. Zij mogen dan weer afslaan naar alle richtingen. Dat was lange tijd niet mogelijk door de tijdelijke omleiding die was ingesteld tijdens de werkzaamheden. De snelheid op de N444 gaat omhoog van 60 naar 80 km/u.

Anders dan bij de fietsonderdoorgang, komt er geen officiƫle opening van de rotonde, laat een woordvoerder namens de het Provincie-bestuur weten.

Werkzaamheden in 2018

De aannemer is nog bezig met de afrondende werkzaamheden. Het fietspad tussen de Sportlaan en de Nagelbrug wordt in de laatste maanden van 2017 aangelegd.

In 2018 gaat de Provincie door met het onderhoud aan de N444. Dan wordt de Leidsevaart, het weggedeelte tussen de Nagelbrug en de rotonde bij de G.J. Sikkensweg, verbreed en een stuk verlegd. De weg wordt ingericht volgens de richtlijnen van Duurzaam Veilig. Als laatste wordt het weggedeelte tussen Voorhout en Noordwijk aangepakt.