Toepasselijk in het Overbosch: de restauratieprijs is dit keer geen schilderij, maar een bijzondere boom. | Foto: pr.
Toepasselijk in het Overbosch: de restauratieprijs is dit keer geen schilderij, maar een bijzondere boom. | Foto: pr. Foto: pr.

HKV- restauratieprijs kleurt groen voor het Overbosch

Voorhout n Voor de vijftiende keer reikt de Historische Kring Voorhout (HKV) de HKV-restauratieprijs uit. Tijdens deze jubileumuitreiking wordt een bijzonder waardevol eigendom in Voorhout geëerd: het historische Overbosch, dat is gelegen op de hoek van de Leidsevaart en de Rijnsburgerweg.

Het Overbosch is al honderden jaren oud, maar wordt sinds december 2011 onderhouden door vrijwilligers van de Stichting Vrienden van het Overbosch. Gedurende deze tijd is het bos enorm opgeknapt en verbeterd, zo oordeelt de jury van de HKV-restauratieprijs.

Er is onder meer een kleischelpenpad aangelegd, zodat ook mensen met loopbeperkingen dagelijks van het Overbosch kunnen genieten. De vrijwilligers zorgen voor nieuwe aanplant en halen exotische woekeraars uit het bos.

Waardevol object

De HKV-Restauratieprijs is in 2002 door de HKV ingesteld. De prijs is bedoeld voor waardevolle Voorhoutse objecten die onlangs gerestaureerd en/of verbeterd zijn. Het object moet door de HKV aangemerkt zijn als "waardevol object". Dit jaar is het voor het eerst dat niet een Voorhouts pand, maar een natuurgebied geëerd wordt met deze prijs.

HKV-voorzitter Cok van Steijn laat weten: "De HKV-Restauratieprijs staat symbool voor onze waardering voor het bevorderen van het herstel van waardevolle panden en/of objecten binnen het voormalige Voorhoutse grondgebied. Wij steunen hiermee de vrijwilligers, die zich volop inzetten voor het behoud, onderhoud en de verbetering van het historische Overbosch".

Eerder werd de prijs al uitgereikt aan de eigenaren van Jacoba van Beierenweg 144 (2015), Dr. Kuyperlaan 7 (2014) en Café-restaurant Cheers! (2013). Vorig jaar is de prijs niet uitgereikt.

Boom in plaats van schilderij

Normaal wordt de restauratieprijs in september uitgereikt, maar dit keer vindt het de uitreiking plaats op zaterdag 28 oktober om 15.00 uur. De reden hiervoor is, dat de HKV dit jaar geen schilderij doneert, maar een Tulpenboom. De Tulpenboom wordt op zaterdag geplant bij de vijver. Ook wordt het schildje met Voorhouts logo bevestigd op het toegangshek, dat vorig jaar door de leerlingen van de KTS is gemaakt en geplaatst. Belangstellenden zijn welkom om deze uitreiking bij te wonen.