Het fietspad in Leiderdorp ligt er al, nu die in Teylingen nog. | Foto: archief/Corrie van der Laan
Het fietspad in Leiderdorp ligt er al, nu die in Teylingen nog. | Foto: archief/Corrie van der Laan Foto: Corrie van der Laan

Realisatie van fietspad in Boterhuispolder vertraagd

Teylingen n De realisatie van het nieuwe fietspad aan de noordzijde van de Boterhuispolder verloopt minder snel dan wel werd gedacht. Naar verwachting is het ergens in 2018 gereed.

Door Nico Kuyt

Met de buurgemeente Leiderdorp wordt gewerkt aan een meer recreatieve invulling van de Boterhuispolder, die voor de helft in de buurgemeente ligt. Leiderdorp heeft inmiddels al allerlei paden en verpoosplekken gerealiseerd, maar Teylingen loopt wat achter met het invullen van het noordelijke deel. Daar moet op de kop een fiets- en wandelpad komen, maar wordt gekweld door vertraging.

In politiek Leidendorp kijft inmiddels een wat milde kritiek over de voortgang bij haar zuster, maar Teylingen sjokt toch in haar eigen tempo voort om het doel te bereiken, zodat uiteindelijk de fietser rondom de polder kan pedaleren. Daarnaast wordt nog onderzocht of en hoe een weidevogelgebied in de polder ingericht kan worden, het zogenaamde nat-dras-gebied, een verlangen van natuurliefhebbers voor een meer vogelvriendelijke invulling van het gebied. „De snelheid van realisatie loopt minder snel, dit project zal deels in 2018 plaatsvinden", geeft de gemeente in haar voortgangsreportage aan.


Extra geld bij HLT door btw-verandering

Teylingen n Teylingen, Lisse en Hillegom moeten gezamenlijk 76.000 euro bijleggen voor HLT Samen in 2018.

De deelnemende gemeenten aan de ambtelijke fusieorganisatie ontvangen vanaf 1 januari 2018 een factuur van HLTsamen inclusief de btw. De gemeenten kunnen vervolgens deze btw grotendeels terugvorderen bij het btw-compensatiefonds (bcf).

Voor een klein deel van de btw (1 a 1,5 procent) geldt dit niet. Dit resulteert in een totale lastenverzwaring van in totaal 76.000 euro voor de HLT-gemeenten. Teylingen moet daardoor 30.000 euro extra betalen, Lisse 25.000 en Hillegom 21.000 euro.

De staatssecretaris van Financiën heeft recentelijk de Tweede Kamer geïnformeerd over het beëindigen van de mogelijkheid voor ambtelijke fusieorganisaties om een btw-vrijstelling toe passen.