Jasper van Koppen en Hans van der Linden geven leiding aan een compagnie van het Korps Nationale Reserve.
Jasper van Koppen en Hans van der Linden geven leiding aan een compagnie van het Korps Nationale Reserve. Foto:

Militairen oefenen in Teylingen

Teylingen n Militairen lopen patrouilles door de straten, houden controles bij checkpoints en bezoeken de weekmarkten; bijna 150 militairen strijken op donderdag 26 oktober neer in Teylingen, Lisse en Hillegom. De compagnie van het Korps Nationale Reserve traint drie dagen lang in de Bollenstreek. Voor kapitein Hans van der Linden is het een thuiswedstrijd.

"Het is toeval", lacht Hans van der Linden op de vraag of hij de locatie van de driedaagse oefening mocht kiezen. "Ieder jaar is het in een ander gebied. We hebben geoefend in de duinen van Schoorl, bij de kernreactor in Petten en nu dus in Teylingen." Van der Linden is in het dagelijks leven directeur van STIWA, dat de binnensportaccommodaties in Teylingen beheert. De kapitein van de Delta-compagnie kent dit eenmalige oefenterrein dus goed.

Het Korps Nationale Reserve bestaat uit reservisten, mensen die naast hun reguliere baan inzetbaar zijn. De groep is een mix van voormalig beroepsmilitairen en geïnteresseerde burgers die geen militair verleden hebben. De kerntaak van het Korps Nationale Reserve is het bewaken en beveiligen van het eigen grondgebied.

Een week voordat de oefening gaat beginnen, vertelt Van der Linden samen met luitenant Jasper van Koppen wat inwoners kunnen verwachten. "De compagnie verdeelt zich donderdag over tijdelijke locaties, waar ze drie dagen lang verblijven en dus ook slapen. De groepen stationeren zich bij sporthal De Tulp in Voorhout, Sport- en Recreatiecomplex Wasbeek in Sassenheim, bij de parkeerplaats van FC Lisse en op een locatie in Warmond. De commandopost, waar wij ook zitten, komt bij de brandweergarage in Sassenheim."

De compagnie krijgt een fictief dreigingsscenario voorgelegd, waarin ze moeten handelen. Over de verdere inhoud van het scenario kan Van der Linden niets zeggen. De oefening is speciaal in een 'civiele omgeving', zegt luitenant Van Koppen. "Het is belangrijk dat onze militairen in de praktijk leren omgaan met burgers. Dat ze contact leggen en leren inschatten of iemand een gevaar vormt of gewoon geïnteresseerd is." Dat laatste moedigt Van Koppen van harte aan. "Inwoners mogen gerust vragen stellen aan onze militairen."

Lees verder op pagina 9.