Buurtschap niet blij met tijdelijke weg naar Campo

Sassenheim/Voorhout n Twee bewoners van de Teylingerlaan in het buurtschap Teijlingen in Voorhout hebben namens de negentien eigenaren van de daar gelegen woningen, de gemeenteraad opgeroepen om geen tijdelijke ontsluiting te maken waar nu het bruggetje ligt naar het voormalige Campoterrein in Sassenheim.

Door Nico Kuyt

Volgens de bewoners van, zoals het bij de gemeentelijk fusie in 2006 moest heten, de vierde dorpskern van Teylingen ontstaat er een levensgevaarlijke situatie. De smalle weg is niet geschikt voor vrachtwagens en een bedreiging voor de fietser, waaronder veel schoolgaande jeugd. Maar ook op de kruising met de provinciale weg even ten noorden, die nu al in veiligheid wordt uitgedaagd, zullen volgens de bewoners behoorlijke gevaarlijke situaties ontstaan. Verder zijn de huizen staan niet op een fundament van heipalen. De trillingen zullen de bewoners uit hun bed schudden en de woningen doen scheuren.

Zuur ervaren zij het ook dat voor de negentien woningen in het buurtschap door de uitrit drie van de zes parkeerplaatsen komen te vervallen. Temeer zijn zij niet blij, omdat er in hun ogen voldoende alternatieven zijn om het bouwverkeer af te wikkelen voor die twaalf nog te bouwen woonhuizen.

Gebrekkige communicatie

Vooral zijn zij gepikeerd dat er niet met hen afdoende overlegd is. Zij hebben zelf aan de bel van het Bestuurscentrum moeten trekken en er is een datum afgesproken voor een overleg, maar inmiddels heeft B&W al het besluit genomen voor de tijdelijke uitrit. Kortom, het buurtschap is in stevige onrust geraakt, zo kon de conclusie vorige week getrokken worden uit de inspraak van de twee bewoners. "Het is een slecht georganiseerde, onbehoorlijke en zelfs immorele beslissing van B&W," zo hield bewoner Lamboo de gemeenteraad voor en verzocht het besluit in te trekken of dan maar uit te stellen totdat het buurtschap gehoord is. Hij gaf aan dat de bewoners niet tegen de afbouw in de wijk zijn, maar de overlast moet niet worden afgewenteld op de bewoners van het buurtschap. En ook volgens bewoner Van Klaveren is het besluit ondeskundig genomen, zo klonk op donderdag 26 oktoeber door de raadzaal. Eveneens wees hij met name op de gevaarlijkheid van de gekozen route.

Bezwaar

Op advies van Frans Nederstigt (ChristenUnie) overwegen de bewoners bezwaar in te dienen tegen het besluit van B&W. Collega-raadslid Joost van Doesburg (PvdA) heeft na de bijeenkomst van de raad inmiddels vragen gesteld aan B&W over de wel bijzondere volgorde van eerst een besluit nemen en dan overleg met de bewoners. Hij vraagt zich af hoe de wethouder zo een weloverwogen besluit heeft kunnen nemen over deze bouwroute. En ook Dion Piket (Trilokaal) was vorige week hierover in raadselen gehuld. Er zijn in de raadscommissie Ruimte juist vragen gesteld over die nieuwe ontsluiting en daar had de wethouder aangegeven dat de bewoners gehoord diende te worden.

Het protocol verhinderde echter wethouder Bas Brekelmans om op al die vragen in de gemeenteraad een antwoord te geven. Dat zal later schriftelijk of in een volgende vergadering gebeuren.