De molen van Speelman. | Foto: archief
De molen van Speelman. | Foto: archief Foto: PR

Gemeenteraad houdt molen tot huidige romp

n Afbouw molen van Speelman is opnieuw van de baan

Sassenheim n De gemeenteraad heeft het nieuwe bestemmingsplan aangenomen waarbij de molen van Speelman aan de H. Knoopstraat beknopt wordt tot de huidige hoogte, maar wel met meer mogelijkheden voor de exploitatie. Een afbouw is echter opnieuw van de baan.

Door Nico Kuyt

Voorzitter Gozeling van de stichting ‚De molen van Sassenheim', sprak vorige week in de gemeenteraad de teleurstelling uit. De verruiming van functies die in de molen kunnen plaatsvinden kon hij natuurlijk toejuichen, maar voor de rest werd de historische romp dichtgetimmerd. De verlaging van de bouwhoogte tot de huidige hoogte was niet een idee van de stichting. Die is nog steeds voor het afbouwen van de molen. Gozeling vindt dat er een objectief en onafhankelijk onderzoek moet plaatsvinden naar de overlast van een afgebouwde en werkende molen. Veel molens in Nederland staan nog dichter bij de bebouwing en dat gaat heel goed samen, gaf hij aan.

Verzet

Het verzet van de omwonenden is in de ogen van de voorzitter een soort van psychologisch terreur. Op dat moment van zijn speech in de gemeenteraad moest burgemeester Carla Breuer ingrijpen, want er ontstond een woordenwisseling tussen Gozeling en een bewoner op de publieke tribune met woorden als snotneus en sukkel, wat de onderlinge verstandhouding tussen stichting en bewoners iets publiekelijk en pijnlijk illustreerde. Bewoner Siera benutte vervolgens de mogelijkheid van de inspraak om de gemeenteraad te vragen het besluit uit 2013 om de molen niet meer af te bouwen, te handhaven. En dat deed de gemeenteraad met het unaniem instemmen met het nieuwe bestemmingsplan. Wel gaven drie fracties een stemverklaring af, wat op zich een uitzonderlijk gebeuren is. Fred Koot (D66) gaf aan gevoel te hebben voor een afbouw, maar ook voor de omwonenden. De tijd zal leren of een afbouw tot de mogelijkheden behoort en hij wees daarbij op de mogelijkheid van participatie en een burenakkoord, een overeenkomst van onderop. Joost van Doesburg (PvdA) sloot zich grotendeels aan bij Koot. „Maar we moeten ook goed blijven nadenken over een afbouw van de molen. Wie wil er nu geen goede mooie functionerende molen", scherpte hij, maar daar is de steun van de buurt ook voor hem zeker noodzakelijk voor nodig.

Dion Piket (Trilokaal) speelde het spelletje, zoals hij het noemde, niet mee. In 2013 is na heel veel discussie een besluit genomen om de molen niet af te bouwen. Dat twee fracties bij de voorbespreking in de raadscommissie Ruimte de stichting weer een sprankeltje hoop hebben gegeven over een mogelijke afbouw, dat deed hem ‚pijn ' en daar ging zijn fractie niet in mee. Piket gaf wel een compliment aan de stichting op de wijze waarop de romp wordt onderhouden en gebruikt. En daarmee werd vorige week de inmiddels al decennia lange discussie over de molen weer afgesloten. Of het voorgoed is, zal de tijd leren.