Militairen houden een 'verdacht' voertuig aan op de Rijnsburgerweg. | Foto: Esther Luijk
Militairen houden een 'verdacht' voertuig aan op de Rijnsburgerweg. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Teylingen kleurde groen

Regio n Teylingen, Lisse en Hillegom waren van donderdag 26 tot en met zaterdag 28 oktober het toneel van een grootschalige militaire oefening. Ondanks dat de oefening ruim aangekondigd was, kwamen de bewapende mannen en vrouwen voor sommigen toch als een verrassing. 'Ik schrok er wel van hoor!', vertelt Greet (85). 'Het doet me denken aan de oorlog, die mannen met die grote geweren. Maar gelukkig is het niet echt.'

Door Esther Luijk

Een halfuurtje later dan gepland kwamen de militairen van het Korps Nationale Reserve aan bij de Rijnsburgerweg in Voorhout om het voertuigcontrolepunt op te zetten. Een kapot voertuig op de thuisbasis was de boosdoener. Gelukkig was het maar een oefening en sloten ook de verdachten met hun explosieven netjes een half uur later aan in de rij auto's. De militairen handelden vastbesloten en volgens het boekje: verdachten uit de auto en op de knieën, gebied rond het explosief afzetten, burgers uit de buurt houden en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie optrommelen. Missie geslaagd. De situatie was onderdeel van een fictief rampscenario, waar kapitein Hans van der Linden verder niets over los wil laten. "De militairen mogen uiteraard niet weten waarin de dreiging schuilt. Ze moeten weten hoe te handelen op onverwachte momenten en alert zijn op bijzondere situaties." Dat dit artikel pas ruim na de oefening in de krant kwam, maakte geen verschil. "We hebben in overleg met de gemeente besloten dat we geen openheid geven over het rampscenario, omdat het een heel reëel scenario is, en we de burgers niet ongerust willen maken."

Alert

Van der Linden gaat er niet vanuit, maar acht het niet onmogelijk dat de militairen tijdens de oefening (met de naam Falcon Approach, red.) echt op een bedreiging stuiten. "Je weet maar nooit natuurlijk", zegt hij. "Een tijdje geleden werd bij een oefening in Brabant bij toeval een hennepkwekerij ontdekt, dat niet bij de oefening hoorde. Je kan zomaar over dingen struikelen als je met z'n allen alert bent."

Het Korps Nationale Reserve bestaat uit militairen die naast hun reguliere baan, een baan hebben bij de landmacht. De ruim honderd militairen die deelnamen aan de oefening, zijn gespecialiseerd in bewaken en beveiligen. Daarnaast worden de mannen en vrouwen ook ingezet voor taken als het uitvoeren van sociale patrouilles te voet en het inrichten van mobiele checkpoints.

'Hopelijk niet nodig!'

Naast het reageren op een fictieve dreiging was ook het in contact komen met de burgers een belangrijk onderdeel van de oefening. "Nu is het heel bijzonder als er militairen over straat lopen", vertelt Van der Linden. "We willen naar de situatie waarbij niemand er meer van op kijkt, het moet normaal worden." Door met burgers in gesprek te gaan en te vertellen wat ze aan het doen zijn, voelen mensen zich veiliger, meent de kapitein. "Ook er gewoon zijn en zichzelf laten zien, verhoogt het veiligheidsgevoel bij mensen. Maar dan moeten de mensen er wel aan gewend zijn."


De winkelende Margo en Marja beamen dat. "Het voelt heel gek dat ze hier lopen, alsof er echt iets aan de hand is", vertelt Margo. "Maar als ze hier vaker zouden lopen zou je eraan wennen. Ik denk dat ik me dan wel nog veiliger zou voelen, hoewel ik me nu ook niet echt onveilig voel hoor." Marja knikt: "Het is ook wel fijn dat ze de veiligheid in een klein dorp als Voorhout ook serieus nemen. Maar hopelijk is het niet nodig dat ze nog eens komen!"

Laatste oefening

Vrijdagochtend liep ook een aantal kinderen door de Herenstraat in Voorhout. Zij vonden die camouflagekleding en grote geweren wel heel stoer. Toen de juf verklaarde dat de kinderen daar waren om onder andere te leren hoe je veilig oversteekt, waren de militairen niet te beroerd even voor te doen hoe het moest.

Voor de Kapitein was deze oefening overigens een hele speciale. Niet alleen komt hij zelf uit Noordwijk en vond de oefening dus op 'thuisgrond' plaats, ook was dit zijn allerlaatste oefening als Kapitein. Op zaterdag 28 oktober, na het einde van de oefening, droeg hij het stokje over aan zijn opvolger, luitenant Jasper van Koppen. "Ik ga hogerop een functie bekleden, bij het bataljon", vertelt Van der Linden. "Ik zal mijn functie als Kapitein wel gaan missen, omdat ik dan geen troepen meer aanstuur. Ik ben acht jaar Kapitein geweest en ga het dynamische werk erg missen, maar ik heb alle vertrouwen in mijn opvolger."


Iets voor een dorpsgenoot betekenen?

Teylingen n Welzijn Teylingen gaf in juni een nieuwe start aan het dienstenpakket van Welzijn Thuis. Door de groeiende belangstelling is de organisatie op zoek naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers. Het gaat om hulp of kleine klusjes, die de vrijwilliger kan bieden op de tijd die hem of haar uitkomt. Bijvoorbeeld iemand met de auto ergens heen brengen, een tuintje netjes maken, of wat gezelligheid bieden aan een alleenstaande oudere. Ook wordt een coördinator gezocht om de aanvragen voor Automaatje te regelen. Met een lidmaatschap op Welzijn Thuis kunnen inwoners een beroep doen op vrijwilligers als zij wat hulp of een steuntje nodig hebben in hun dagelijks leven. In het pakket zitten: klusjes in huis, klein onderhoud van de tuin; vervoer en begeleiding naar ziekenhuis of activiteit (Automaatje); boodschappendienst en maatjes. Komt er een nieuwe vraag en is er een vrijwilliger die dat wil doen, dan is dat ook mogelijk.

Welzijn Teylingen biedt de vrijwilligers van Welzijn Thuis regelmatige bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen en de mogelijkheid om training te volgen. Zelfs voor wie maar een uurtje in de week de tijd heeft, probeert Welzijn Teylingen iets passends te vinden. Ook mensen die meer kans willen maken op de arbeidsmarkt, kunnen via Welzijn Thuis ervaring opdoen.

Voor aanmelding of meer informatie, neem contact op met Manon van der Kroft, welzijnsadviseur en coördinator Welzijn Thuis via m.vanderkroft@welzijnteylingen.nl of bel 0252 -231805.