Leander van der Geest en Iris van der Stelt kijken terug op een succesvol weekend. | Foto: pr./schaatspeloton.nl
Leander van der Geest en Iris van der Stelt kijken terug op een succesvol weekend. | Foto: pr./schaatspeloton.nl Foto: pr./schaatspeloton.nl

Schaatser Van der Geest verrast met podiumplek in marathon

Warmond n Leander van der Geest (Warmondse IJsclub) heeft als landelijk B-rijder voor een bijna unieke prestatie gezorgd door de derde plaats bij de Topdivisie te bemachtigen tijdens de tweede marathonwedstrijd van dit seizoen. Het komt zelden voor dat een schaatser van het tweede niveau op het hoogste niveau een prijs behaald.

In de Elfstedenhal in Leeuwarden werd een harde strijd gestreden. Het lukte Crispijn Ariëns, Evert Hoolwerf, Bart van der Vlugt en Leander van der Geest om weg te komen uit het peloton en een ronde voorsprong te nemen. Het peloton probeerde van alles, tot er in een lang lint werd gereden. De oorspronkelijke kopgroep ging in de achtervolging op de tegenaanvallers en werd daarbij geleid door Jorrit Bergsma, die het belang van zijn ploeggenoot Hoolwerf verdedigde en er voor zorgde dat de drie koplopers (Van der Vlugt was teruggevallen) terugkwamen. In de finale ging Leander van der Geest bij het luiden van de bel voor de laatste ronde als eerste de sprint aan. Van der Geest werd in die sprint geklopt door Evert Hoolwerf en door Crispijn Ariëns die als tweede naar het podium mocht. De laatste podiumplaats was voor Van der Geest, die besloot vanwege zijn werk na het vorig seizoen terug te keren naar het Beloftenpeloton. Als invalrijder behaalde hij alsnog zijn eerste podiumplaats op het hoogste niveau.


Van der Stelt leider in Marathon Cup

Warmond/Sassenheim n Iris van der Stelt, woonachtig in Sassenheim, veroverde afgelopen weekend de leiderstrui in de KPN Marathon Cup. Lisa van der Geest zou in actie komen op het NK afstanden, maar kon wegens ziekte niet presteren waar vooraf op gehoopt was.

Tijdens de eerste wedstrijd in Amsterdam kregen de aanvallers de kans om weg te komen, dit keer controleerde het peloton de wedstrijd in Leeuwarden. Het werd dus een massasprint en daar bleek dat er absoluut geen maat staat op de sprintkwaliteiten van Francesca Lollobrigida. Achter de juichende Lollobrigida ging de tweede plaats naar Janneke Ensing en werd Aggie Walsma derde. Iris van der Stelt behaalde met een vierde plaats voldoende punten om de Oranje leiderstrui over te nemen van haar door ziekte afwezige ploeggenote Lisa van der Geest.

Warmonders op NK

Vooraf was bij het NK afstanden gerekend op een knallend optreden van Lisa van der Geest, maar zij bleek ziek en aan de antibiotica. Op vrijdag kwam ze daardoor niet in actie op de 3000 meter. Wel stond Kees Heemskerk die avond aan de start op de 1500 meter voor heren. Heemskerk finishte in een tijd van 1.52.86. Koen Verweij kroonde zich kampioen in de afstand.

Op zondag kwam Lisa van der Geest wel nog in actie op de 5000m. Haar tijd van 7.26.68 was niet genoeg voor een podiumplek.


MHC Voorhout pakt volle winst

Voorhout n De winst tegen hekkensluiter Zandvoort bezorgde MHC Voorhout de zesde plaats. Om nog een stapje hoger te komen was winst tegen middenmoter Pijnacker noodzakelijk.

Het team van Pijnacker gaf vanaf het begin aan dat het voor de winst ging. Voorhout had niets te vertellen dan alleen maar goed verdedigen en hopen op een counter. De Voorhoutse dames kwamen goed weg toen een bal tegen de paal belandde. Maar na 13 minuten kwam de eerste snelle counter. Joyce Kerklaan scoorde de 1-0. Vijf minuten later vonden de dames uit Pijnacker toch een gaatje in de sterke Voorhoutse verdediging en scoorden de 1-1. De tweede helft begon met hetzelfde beeld: een sterker Pijnacker en een stug verdedigend Voorhout. Na tien minuten kwam Pijnacker op voorsprong. Hierna speelden de Voorhoutse dames hun beste fase opnieuw Kerklaan benutte een strafcorner. In de 25ste minuut kreeg Voorhout weer een strafcorner. Deze verliep niet helemaal vlekkeloos, maar uit de scrimmage scoorde Cassandra Nieuwenhuizen de belangrijke 3-2. Het team van coach Remco Kassels haalde met enig fortuin de eindstreep en behaalde een zeer belangrijke winst.

Cassandra Nieuwenhuizen scoort de winnende. | Foto: pr.