Winnaar Gijs Ravensbergen ontvangt de beker van scheidend voorzitter Ton van der Zwan (l). | Foto: pr.
Winnaar Gijs Ravensbergen ontvangt de beker van scheidend voorzitter Ton van der Zwan (l). | Foto: pr. Foto: pr.

Gijs Ravensbergen zaalschietkampioen bij St. Hubertus

Voorhout n Na een jarenlange overheersing van Matthijs Ribberink mocht Gijs Ravensbergen zich op vrijdag 27 oktober bij schuttersvereniging St. Hubertus Zaalschietkampioen 2017 noemen. De strijd was zwaar. De competitie was in tegenstelling tot voorgaande jaren totaal anders van opzet. Schutters uit een lagere klasse konden dankzij een toegevoegde opslag winnen van een betere schutter. Kanshebbers moesten daardoor het loodje leggen.

De opzet van de zaalschietcompetitie is vergelijkbaar met het biljarten. Er zijn op basis van gemiddelden vier klassen samengesteld. Uit elk van deze klassen komt een kampioen. Deze kampioenen plaatsen zich voor de halve finale. Daarnaast promoveren de kampioenen naar een hogere klassen, terwijl de laagste degraderen. Als nummer twee voor de halve finale plaatsen zich schutters met het hoogste gemiddelde. Ook zij promoveren. Schutters met laagste gemiddelde degraderen.

Klassenkampioenen zijn: 1e klasse Gijs Ravensbergen; 2e klasse Malcolm Duijs; 3e klasse Teun Nelemans en 4e klasse Peter Hoek. Deze schutters plaatsen zich voor de halve finale. Door ziekte werd Teun Nelemans vervangen door Hans Willemse. Daaraan worden toegevoegd de nummers 2: 1e klasse Mathijs Ribberink; 2e klasse Joost IJsselmuiden; 3e klasse Emiel van der Hoeven en 4e klasse Richard Kuijten.

Geen percentage opslag

De schutters uit de eerste klasse ontvangen in de halve finale geen percentage opslag. De volgende klassen ontvangen resp. 3, 6 of 9% opslag op hun schietresultaat. Door deze opslag verloor de kampioen van vorig jaar Matthijs Ribberink alle wedstrijden. Malcolm Duijs liet in de halve finale zijn kans liggen in de strijd tegen Peter Hoek.

Ravensbergen en Willemse plaatsten zich voor de finale. In hun strijd was de spanning te snijden. Het schietresultaat was 114-107, maar door de opslag van 6% scoorde Willemse afgerond 113 punten. En dat was tekort om Ravensbergen van het zaalschietkampioenschap af te houden. Het gemiddelde van Ravensbergen kwam uit op 55,50 tegen 56,17 voor Willemse. Tijdens een van de wedstrijden zag Ravensbergen zijn score duikelen. "Ik moest mijzelf echt tot de orde roepen. Zo kan je niet doorgaan Gijs," vertelde de nieuwe zaalschietkampioen.

Het bestuur evalueert de komende tijd het opslagpercentage.

Schuttersvoorzitter erelid

Tijdens de jaarvergadering nam na 29 jaar, waarvan 23 jaar als voorzitter, Ton van der Zwan afscheid als bestuurslid van Schuttersvereniging St. Hubertus. Voor zijn vele verdiensten beloonden de leden hem met het erelidmaatschap van de vereniging.

Na het vertrek als voorzitter van Ad Deutekom werd Van der Zwan de achtste voorzitter van wat toen nog Vogelschietvereniging Sint Hubertus Voorhout heette. Van der Zwan 'versleet' drie penningmeesters, waarvan de laatste, Richard Kuijten, ook zijn functie neerlegde. Hij wordt opgevolgd door Matthijs Ribberink.

Van der Zwan werd in het zonnetje gezet door de nieuwe voorzitter, Leo van der Zon. Hij overhandigde hem de speciaal vervaardigde kristallen award die hoort bij het erelidmaatschap.

Het complete artikel is te lezen op www.deteylinger.nl.