Gemeente in gesprek over windmolens bij Akzo

Sassenheim n De provincie kan een provinciaal inpassingsplan vaststellen en vergunningen verlenen als de gemeente niet wil meewerken aan het initiatief voor windmolens op het terrein van Akzo Nobel, zo meldt B&W in een schrijven aan de gemeenteraad.

Akzo Nobel heeft inmiddels met de omwonenden een klankbordgroep 'windinitiatief AkzoNobel' gestart. De gemeente neemt hier op verzoek van de klankbordgroepleden aan deel om te luisteren.

Deze maand spreekt het gemeentebestuur met de provincie over de verdere te volgen procedure van het plan om twee masten op het terrein te realiseren. (NK)


Fonds om huisuitzetting te voorkomen

Teylingen n B&W gaat de gemeenteraad voorstellen om een fonds op te richten die huisuitzettingen van sociale huurders zoveel mogelijk moet voorkomen.

Door Nico Kuyt

Het fonds verstrekt leningen van maximaal drie maanden huur aan huurders van sociale huurwoningen met een huurachterstand van twee maanden. In de praktijk blijkt namelijk dat, na de aanmelding bij de sociale dienst en schulddienstverlening, het enige tijd duurt voordat er met alle schuldeisers een regeling getroffen is, ook al wordt dit met grote spoed behandeld. Hierdoor loopt de huurschuld verder op en komt de deurwaarder in beeld, waardoor de schulden nog verder oplopen. Door een fonds in te stellen wordt een regeling getroffen voor de huurschuld.

Het bedrag dat ter beschikking wordt gesteld is in de vorm van een renteloze lening. De wijze van terugbetaling geschiedt in overleg met de nalatige huurder. Er liggen financiƫle belangen bij overheid en woningcorporaties om huisuitzetting te voorkomen. De kosten, zoals voor zorg en maatschappelijke opvang, om die uitgezette huurders weer op de rit te krijgen kunnen oplopen tot 100.000 euro. En voor de corporaties worden deze geschat op 7.500 euro.

Het fonds is alleen beschikbaar voor huurders die in een sociale huurwoning wonen, de vrijesectorwoningen of die in de particuliere sector vallen erbuiten. Het wordt samen met de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout opgezet. De gemeenten dragen 83 procent bij aan het fonds en de woningcorporaties 17 procent. Op 30 november neemt de gemeenteraad een besluit over de verordening van het fonds zodat deze ingesteld kan worden.


Meer weten over vrijwilligerswerk

Teylingen n Voor wie in zijn vrije tijd iets aan vrijwilligerswerk zou willen doen, maar niet weet wat de mogelijkheden zijn of wat er aan vrijwilligerswerk is in Teylingen, is er het Inloopspreekuur Vrijwilligerswerk. Het eerstvolgende spreekuur is op donderdag 16 november van 18.30 tot 19.30 uur in de bibliotheek in Sassenhei (Kerklaan 42). Tijdens het inloopspreekuur zijn vrijwilligers van Welzijn Teylingen aanwezig om te helpen bij het vinden van passend vrijwilligerswerk. Zij houden kennismakingsgesprekken, kunnen direct bemiddelen bij het vinden van passende vacatures en geven advies en informatie. Er is mogelijkheid om een kijkje te nemen in de vacaturebank of een test te doen om te kijken welke vacature het beste past.