Tijdens de schorsingen werd, met hulp van de griffier, overlegd over de voorstellen rond de begroting. | Foto: Nico Kuyt
Tijdens de schorsingen werd, met hulp van de griffier, overlegd over de voorstellen rond de begroting. | Foto: Nico Kuyt Foto:

Gemeenteraad neemt begroting aan

Teylingen n Bij meerderheid heeft de gemeenteraad vorige week de begroting voor volgend jaar goedgekeurd. De PvdA stemde tegen. Een stem tegen de begroting komt in Teylingen niet vaak voor.

Door Nico Kuyt

De begroting sluit en is voor de komende jaren solide, maar financieel wethouder Kees van Velzen gaf wel een winstwaarschuwing af. Zo zijn de uitgaven aan jeugdhulp nog niet onder controle. Het Rijk heeft die taken overgeheveld naar de gemeente, maar met minder budget en daarmee komt Teylingen niet mee rond. Verder dreigen er nog tegenvallers rond de eveneens overgehevelde taak van maatschappelijke ondersteuning (Wmo), het langzaam wegvallen van de opbrengsten van de belasting op nutsbedrijven (precario) en tenslotte de herinrichting van de Herenweg in Warmond. Afhankelijk van de wensen zouden de kosten voor die weg kunnen oplopen tot 4 miljoen en dat geeft voor de komende 20 jaar jaarlijks 300.000 euro aan lasten.

Niettemin is er in de begroting een daling van de lokale lasten opgenomen. Een gemiddelde koopwoning gaat er 13 euro op vooruit. En de afvalstoffenheffing gaat met 20 euro naar beneden. In de gemeenteraad stelden de fracties van ChristenUnie en Trilokaal voor om die verlaging toch maar te schrappen en dat geld te gebruiken voor een campagne om de inwoners bewust te maken van een goede scheiding en te belonen voor goed gedrag. Maar Van Velzen wees erop dat in de afgelopen jaren door een betere scheiding en het scherper inkopen er een reserve is ontstaan van ongeveer 2 miljoen. Dat hebben de burgers dus teveel aan belasting voor het afval betaald. Het is daarom gepast om dat weer aan hen terug te geven. Beide fracties veranderden hun voorstel tot alleen de campagne en de beloning, maar die vond in de raad geen meerderheid.

Tegenstem

De PvdA bleef tegen een lastenverlichting, maar vanwege een heel andere insteek. De fractie legde de vinger op de kosten waar de gemeente volgend jaar voor komt te staan, zoals jeugdzorg en Wmo. Er is hiervoor wel geld gereserveerd, maar dat is naar de inschatting van de PvdA niet genoeg. De meest recente cijfers voor die uitgaven zijn ‚rampzalig', zo betitelde de fractie het. Gelet op alle tegenvallers is een lastenverlichting volgens de PvdA nu niet gepast, maar juist een geleidelijk ophogen van de OZB.

De wethouder gaf aan kennis te hebben van de rampzalige cijfers, maar dat moet eigenlijk het Rijk compenseren en niet afgewenteld worden op bijvoorbeeld een afvalstoffenheffing. De PvdA vond het, zoals de fractie het noemde, een kwalijke zaak hoe de gemeente omgaat met de toename aan tekorten en stemde tegen de begroting, een wat uitzonderlijk gebeuren.

Moties

Er werden in de raad diverse moties en amendementen ingediend die bijna allemaal werden aangenomen en voor het merendeel ook door B&W omarmd. Unanieme steun kreeg deze van de ChristenUnie om eens te kijken hoe het zit met de toegankelijkheid van sport- en cultuuraccomodaties voor mindervaliden. Ook het voorstel van CDA en ChristenUnie om met een nota te komen over de hinder van uitstallingen en reclameborden in de winkelgebieden, met name voor mensen met een beperking, kreeg alle stemmen achter zich. Trilokaal haalde een oude motie uit de kast die, gezien de tekorten in de jeugdzorg en tegenvallers in de Wmo, nog steeds actueel is. Deze roept op om een breed gesprek te organiseren over een verantwoord zorgniveau en een sociale kaart op te stellen. En uiteraard was de gehele raad ervoor om als gemeente in alle stukken en publieksteksten ‚klare taal' te hanteren zodat alle burgers ze kunnen begrijpen, een voorstel van D66 en ChristenUnie.

Wat minder steun, maar toch een meerderheid kreeg het VVD-parkeerplan. B&W moet maar eens gaan spreken met eigenaren van parkeergelegenheden die op grote delen van de dag niet gebruikt worden, zoals Sassembourg, om die in te zetten de parkeerdruk in de centra te verminderen. Het aankaarten van de overlast van Schiphol in de regio Holland Rijnland van CDA, D66 en Trilokaal, vond eveneens een meerderheid. Een woningmarkt-congres wordt straks gehouden met alle stakeholders, een voorstel van de PvdA. Hieruit moeten adviezen en acties komen om de knel rond het wonen te verlichten.

Een motie van D66 en ChristenUnie om als gemeente op termijn over te stappen naar de inkoop van alleen biologisch geteelde bloemen, planten en bomen, haalde het niet.

Na een vergadering van drie uur en een kwartier, kon de gemeenteraad de behandeling van de begroting afsluiten. De uitvoering van deze begroting door B&W en controle door de raad komt grotendeels bij nieuw gekozen wethouders en raadsleden te liggen. Op woensdag 21 maart zijn er namelijk weer gemeenteraadsverkiezingen.