Taalvirtuoos Wim Daniëls opent de Kunstweek met een lezing over kunst en taal. | Foto: Esther Luijk
Taalvirtuoos Wim Daniëls opent de Kunstweek met een lezing over kunst en taal. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Kunstweek 'herrezen als een feniks'

Warmond n De jaarlijkse Kunstweek Warmond is in volle gang. Het is een editie met een bijzonder randje. Niet alleen omdat het het tiende jaar is dat de Kunstweek is georganiseerd, maar ook omdat het lang onzeker was of het evenement dit jaar wel door kon gaan.

Door Esther Luijk

Voor de jubileumeditie werden grote namen uitgenodigd. Zo vertelt Tommy Wieringa op zaterdag 11 november in het Literair Café over zijn pas verschenen boek De Heilige Rita. De Kunstweek werd zaterdag 4 november geopend door taalvirtuoos Wim Daniëls. In bijzijn van een aanzienlijk publiek sprak Daniëls onder andere over de herkomst van het woord kunst, over zijn liefde voor taal en over de oorsprong van het alfabet.

Contact met kunst

Hans Goudsmit, de drijvende kracht achter de Warmondse Kunstweek, is dit jaar nog enthousiaster dan anders. "We hebben nieuwe leden in de commissie, dus een hoop leuke en originele ideeën erbij gekregen," vertelt hij. Naast een aantal vaste onderdelen zoals exposities bij verschillende galerieën en Gluren bij de Buren, waarbij winkeliers en bewoners van de Dorpsstraat kunst in hun ramen zetten, staan er ook wat nieuwe dingen op het programma. "Het poëziecafé is nieuw", vertelt Goudsmit enthousiast. "Ook is er een flink aantal workshops bijgekomen, zowel voor volwassenen als kinderen. Denk aan botanisch tekenen, abstract schilderen en handletteren. Het is heel divers en een hele leuke manier om op een laagdrempelige manier met kunst in contact te komen."

Geen subsidie meer

De organisatie hoopt niet dat deze editie tevens de laatste is. Werd voorgaande jaren Kunstweek Warmond nog financieel ondersteund door de gemeente, vanaf dit jaar moet het evenement uit eigen zak betaald worden. "We zijn een soort feniks', grapt Goudsmit. "We zijn uit de as herrezen. Doordat we geen subsidie meer krijgen, moeten we nu op eigen benen staan. Dit jaar hebben we de kunstweek gelukkig nog veilig kunnen stellen door de reserves van afgelopen jaren bij elkaar te leggen."

Wethouder Van Velzen leek niet heel gelukkig met de uitspraken van Goudsmit. "Het klinkt zo negatief, alsof de gemeente nu de Kunstweek om zeep helpt. Wij zien het liever op een andere manier, namelijk dat we negen jaar hebben geholpen de kunstweek te realiseren."

Ansichtkaarten voor vrienden

Door belangstellenden 'vriend' te laten worden hoopt de organisatie ook de editie van 2018 veilig te stellen. Door een bijdrage te leveren van 10 euro, wordt men vriend van Kunstweek Warmond. Wie zich deze week nog aanmeldt, ontvangt tevens een set unieke ansichtkaarten, waaraan plaatselijke kunstenaars een bijdrage hebben geleverd.

Vriend worden kan via www.kunstweekwarmond.nl. Hier is ook het volledige programma te vinden.