De winnaars: Nathalie (tweede prijs), Jessica (eerste prijs), Annika (tweede prijs) en Larissa (eerste prijs). | Foto: MV
De winnaars: Nathalie (tweede prijs), Jessica (eerste prijs), Annika (tweede prijs) en Larissa (eerste prijs). | Foto: MV Foto:

(Fairtrade) Taarten uit Teylingen zijn om te smullen

n Eerste editie Heel Teylingen Bakt Fairtrade

Teylingen n Taart met pompoen, een konijn van marsepein, een chocoladedroom of een knallende taart met eetbare glitters. Heel Teylingen Bakt Fairtrade kan terugkijken op een smakelijke eerste editie.

Het is zaterdagmiddag 4 november gezellig druk in het theehuis van Park Rusthoff. Gespannen kijkt Annika (11) toe terwijl kookboekenschrijfster Marjolein de Vlaam, een van de drie juryleden, haar taart aansnijdt. Ondertussen wil jurylid Arjan Houwaart, in het dagelijks leven teamleider bij de KTS, weten welke fairtrade ingrediƫnten ze in haar gebak heeft verwerkt. Nadat alle juryleden, burgemeester Carla Breuer maakt het drietal compleet, een stukje hebben, proeven ze van de pompoentaart. Enthousiast wordt er naar Annika geknikt.

Wie niet beter zou weten, zou denken in de bekende televisie-bakwedstrijd te zijn beland. De deelnemers aan Heel Teylingen Bakt Fairtrade doen in ieder geval niet onder voor hun bekende collega's. In totaal negen taarten worden geproefd. Een mooi aantal voor een eerste editie, meent Edith Alkemade, lid van de werkgroep Teylingen Fairtrade. Samen met de Wereldwinkel Sassenheim organiseert de gemeentelijke werkgroep de bakwedstrijd. "We zijn heel blij met negen deelnemers. Het doel is om tijdens deze week Fairtrade te promoten. Ook omdat we als gemeente binnenkort weer het keurmerk Fairtrade Gemeente moeten aanvragen voor 2018 en 2019."

Bij de volwassenen wordt Jessica Douglas onderscheiden voor haar prachtige taart met eetbare glitters. Ze blijft de gezonde ontbijttaart van Nathalie net voor. Douglas is op vrijdag begonnen en heeft maar liefst zeven fairtrade ingrediƫnten in haar taart verwerkt. Het is voor het eerst dat ze aan een bakwedstrijd meedoet, vertelt de inwoonster van Voorhout. Ze is in april vanuit Zoetermeer naar de Bollenstreek verhuisd. "Als kind maakte ik al slagroomtaarten voor verjaardagen. Ik vind het heerlijk om te bakken en doe dat ook graag, vooral voor familie en vrienden." De organisatie is in overleg om te kijken of de taart van Douglas op het menu van een lokale horecagelegenheid kan komen.

Meerdere bakprijzen

In de categorie 18 jaar en jonger is de tweede prijs voor Annika. De 12-jarige Larissa Witvoet wordt de winnaar in de jeugdcategorie. Het is niet voor het eerst dat ze een bakprijs wint: dit voorjaar was ze eerste bij Heel Voorhout Bakt. "Ik ben speciaal vanmorgen in de rust van mijn voetbalwedstrijd gewisseld," vertelt Larissa over de laatste voorbereidingen aan haar taart. Het konijn van marsepein maakte ze al een dag eerder op school; ze zit in het eerste jaar van de KTS. Al een aantal jaar is ze serieus aan het bakken. Haar moeder is trots: "Ze zet regelmatig de heerlijkste dingen op tafel". Later wil Larissa van het bakken haar werk maken. Of we haar dan ook zien op tv gaan zien? Een bescheiden lach breekt door: "Dat zou kunnen, maar ik heb nog wel veel te leren."