| Foto: archief
| Foto: archief Foto: pr.

'Fijn centrum, meer aandacht voor verkeersveiligheid'

Sassenheim n Hoe denken bezoekers van het centrum in Sassenheim over winkelen en de verkeerssituaties? In totaal 401 mensen vulden de enquête van het Citymanagement Teylingen in. Daarin komt onder andere naar voren dat grote meerderheid van de ondervraagden graag ziet dat het verboden wordt voor gemotoriseerd verkeer om van het Hortusplein naar de Kerklaan te rijden.

De enquête is een initiatief van citymanager John van der Tol. In het voorjaar hield hij, in samenwerking met De Teylinger, de eerste enquête in Voorhout. De enquête over het centrum van Sassenheim volgde na de zomer. Het centrum is afgebakend in de volgende straten: Hoofdstraat, J.P. Gouverneurlaan, Charbonlaan, Passage, Hortusplein, Kerklaan, Havenpoort, Voorhavenkwartier, Oude Haven en Teijlingerlaan.

Vanaf 23 augustus konden bezoekers de vragenlijst een maand lang invullen, 401 mensen deden dat ook. Het grootste deel van de deelnemers, 278 personen (69 procent), woont ook in Sassenheim. Verder vulde 39 inwoners van Voorhout (10 procent) en 18 inwoners uit Warmond (4 procent) de vragenlijst in. De resterende deelnemers komen uit de Duin- en Bollenstreek.

Verkeer

Veel bezoekers komen met de fiets (319 mensen), te voet (284 mensen) en/of met de auto (258 mensen) naar het centrum. Een minderheid (42 mensen) komt met de brommer of scooter. De bereikbaarheid is goed en er is voldoende parkeergelegenheid, zegt 78 procent van de ondervraagden. Ze vinden de blauwe zone een prima maatregel om lang parkeren tegen de gaan (89 procent).

Over de veiligheid in het koopcentrum zijn de ondervraagden minder te spreken. Een kleine meerderheid (230 personen, 58 procent) ervaart het centrum als veilig, maar voor voetgangers valt die vraag negatief uit: 212 personen (53 procent) vinden het onveilig voor voetgangers. Vooral het stuk op het kerkplein voor de Hema en Etos wordt als onveilig ervaren doordat er ook veel fietsers gebruik maken van die weg, zo schrijven de ondervraagden. Op de vraag of er zichtbare oversteekplaatsen moeten komen in het centrum, zeggen 204 mensen 'ja' (52 procent).

De deelnemers is ook gevraagd hoe zij denken over het permanent afsluiten voor gemotoriseerd verkeer van de weg Hortusplein - Kerklaan? In totaal zeiden 340 personen 'ja' op deze vraag (85 procent) tegenover een 'nee' van 58 personen (15 procent). Veel deelnemers merken op dat ze het desbetreffende kruispunt (bij D-reizen, Tano en de Xenos) als geheel ook onveilig vinden en dat er maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid te vergroten.

Winkelen

Veel deelnemers (92 procent) zeggen dat er een goede sfeer is in het centrum. Ook vinden ze lokaal kopen belangrijk (90 procent). Van de ondervraagden vinden 302 personen (76 procent) dat er voldoende aanbod is. Suggesties voor nieuwe winkels zijn onder andere een bouwmarkt, een poelier en een parfumerie.

Er worden ook ook nog enkele verbeterpunten genoemd: veel mensen merken op dat ze graag zouden zien dat er minder reclameborden en uitstallingen buiten staan, omdat deze de doorgang belemmeren. In totaal 219 ondervraagden (55 procent) zeggen behoefte te hebben aan een openbaar toilet.

Alle resultaten staan op www.deteylinger.nl.